Назначиха новите министри в кабинета "Борисов 3"

09:27, 24 юли 20 / Политика 25 2410 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Народното събрание освободи министрите, за които вчера стана ясно, че ще се разделят с досегашните си постове, и назначи техните заместници. До ремонт на кабинета се стигна след почти две седмици на протести и неуспешен вот на недоверие.

Мястото на Владислав Горанов като министър на финансите зае досегашният здравен министър Кирил Ананиев. Самият Ананиев предаде Министерството на здравеопазването в ръцете на шефа на „Александровска“ болница проф. Костадин Ангелов. За министър на вътрешните работи бе избран настоящият директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който допреди това заемаше длъжността заместник-министър на икономиката, е новият министър на икономиката. А министерството на туризма бе поето от вицепремиера Марияна Николова.

Акцент на деня: Лицата на "промяната"

От БСП настояха за оставка на цялото правителство и поискаха премиерът лично да дойде в пленарна зала и да мотивира предложенията за смени в кабинета. Според Георги Свиленски Борисов се е уплашил и се е скрил. "Не сме го виждали сигурно година и половина този човек", допълни той. По време на изказването му депутатите от ГЕРБ скандираха "Оставка". От своя страна, председателят Цвета Караянчева обаче обясни, че премиерът няма да има възможност да дойде в парламента, защото е възпрепятстван.

Още в началото на дебатите от ДПС обясниха, че няма да подкрепят оставките. „Според нас този кабинет е порочен, ние се обявихме против конструкцията му и структурата му. Продължаваме да твърдим, че не е одобряваме нито кабинета, нито министрите, работещи в него“, заяви Нигяр Джафер.

Снимка: БГНЕС

Представители на управляващите разкритикуваха действията на президента Румен Радев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че държавният глава за пореден път е показал, че не олицетворява единството на нацията. „Той призова за разпускане на НС с вдигнат юмрук. Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове към неуважение на институциите, продължи тя. ГЕРБ категорично се противопоставяме на неуважението към правителството и опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България“, добави още тя.

Социалният министър Деница Сачева коментира, че може би е крайно време президентът да каже дали иска президентска република. За Валери Симеонов пък поведението на президента е на начинаещ политик, а мястото му не е на протестите.

След всяко изказване на член на кабинета или на ГЕРБ в залата се разнасяха викове "Оставка". Депутатите на управляващите пък ръкопляскаха.


Снимка: БГНЕС

На влизане в парламента Кирил Ананиев посочи, че оставя здравеопазването в добра кондиция. По отношение на новия си пост той посочи: „Все едно се връщам вкъщи“. „Предстои сериозно приключване на бюджета в условията на COVID-19. Предстои ни работата по проектобюджета за 2021 г. Там също приходите, може би, няма да бъдат в този размер, в който първоначално бяхме ги разработили в 3-годишната бюджетна прогноза. Надявам се да направим един добър и балансиран бюджет, коментира още Ананиев. Той посочи, че Бюджет 2021 ще бъде балансиран.

Снимка: БГНЕС

Ремонтът на кабинета: От сериозното до смешното

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама