Обвиниха Местан за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофата

15:05, 23 юли 20 25 1477 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Прокуратурата в Кърджали внесе в съда обвинителен акт срещу Лютви Местан и Юсеин Ахмед за катастрофата, при която загина 6-месечно бебе, съобщиха от държавното обвинение.

На 14 април 2019 г. на кръстовище край момчилградското село Загорско при опит на Местан да се включи в главния път за Маказа последва сблъсък с BMW, движещо се от Кърджали за Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си, прибират се в родното си село Първица. След удара BMW-то изхвърча от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, а 10-годишното ѝ братче и родителите им са ранени.

Местан: Прокуратурата упражни върху мен репресия и произвол, а не обективно разследване

59-годишния политик, лидер на партия ДОСТ, е предаден на съд за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и правилника. Според обвинението Местан е извършил маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, като не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил - не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на детето.

Бащата не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Юсеин Ахмед не се е движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му – 6-месечно дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете.


Снимка: БГНЕС

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – BMW и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи. Към момента Юсеин Ахмед е под гаранция в размер на 1000 лева, а политикът е със същата мярка, но в размер на 10 000 лева.

Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама