Конституционният съд: Няма пречка всеки прокурор да разследва обвинител №1

12:28, 23 юли 20 / Общество 25 1421 Шрифт:
Редактор:

Според Конституционния съд, няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година е взето единодушно, съобщава БНР.

Заради доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба.

Текстът, чийто тълкуване се иска, е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо.

Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест, редови прокурор може да разследва главния.

Иван Гешев с доклад за свършеното от началото на мандата, но наесен

Второто ключово решение на Конституционния съд е отхвърляне на искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка.

Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от Парламента, е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права.

На особено мнение останаха съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама