Борис Бонев и "Демократична България" бойкотират Столичния общински съвет

11:31, 23 юли 20 / София 25 1487 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Общинските съветници от опозицията обявиха днес, че ще бойкотират днешното заседание на СОС, в знак на солидарност към протестите, които вече 15 дни се разрастват из цялата страна. Освен независимият съветник Борис Бонев, към бойкота се включват и всички съветници на "Демократична България". Като мотив те изтъкват и недопустимия начин, по който управляващите отхвърлят всички предложения на опозицията само защото не идват от тях.  

„С това действие показваме, че както и нашите съграждани, така и ние можем да се обединим в името на национална кауза. С колегите загърбихме различията по общинските теми, за да дадем ясен сигнал към обществото, че този начин на управление повече не може да бъде толериран. – заяви Борис Бонев от Спаси София и добави, че съветниците от БСП също са били поканени към обединено действие, но са избрали да заседават с ГЕРБ. 

Борис Бонев: Предлагам разширяване на синята зона и премахване на служебните абонаменти

Според съветниците авторитарното държавно управление на ГЕРБ е пренесено и на местно ниво. Те споделят, че докладите на опозицията често не стигат до разглеждане, в нарушение на Правилника на СОС, а управляващата коалиция силово гласува доклади, противоречащи на обществения интерес. „Докладите, предложенията и забележките на опозицията, независимо колко аргументирани, необходими или смислени са те, винаги се отхвърлят под строй. Без обяснение, без да се замислят, че така действат в ущърб на интересите на софиянци.“ – допълни Бонев и припомни за внесените от него доклади през януари и февруари, които противно на Правилника и етиката, бяха разгледани в комисиите едва тази седмица, но отново бяха отложени.

Снимка: Спаси София

В позиция, изпратена до медиите се подчертава, че бойкотът е легитимен инструмент във всяко демократичното общество и е ясен знак за неприемливия начин, по който ГЕРБ управлява София и държавата. Приетият наскоро нов Правилник за работа на СОС, който е още по-недемократичен и непрозрачен от предишния, цели да заглуши опозицията и да държи гражданите и медиите далеч от работата на Общинския съвет, се допълва в позицията. 

"Спаси София" с план за изграждане на 10 паркинга в кварталите

„В знак на безсилие, управляващите ще ни обвинят в безотговорност към софиянци, искаме да им кажем следното: гражданите на София вече две седмици са на площада и ние сме заедно с тях. Мнозинството отхвърля и блокира всички наши усилия да подобрим живота на софиянци и с този бойкот на предстоящото заседание ще им покажем, че и нашето търпение е изчерпано. Методите на ГЕРБ напомнят тоталитарните партии и са подобни на онези на БКП, затова нека сами да заседават и да си гласуват докладите. – заявяват в декларацията си общинските съветници. 

Опозицията в Столичния общински съвет оценява действията на управляващото мнозинство и кмета Фандъкова като крайно лицемерни. По думите им, само преди 8 месеца, в предизборната кампания, те непрекъснато говореха за нов, честен и открит начин на управление, за нов екип и нови идеи.

След изборите всички тези заявки са били забравени и управлението е по-слабо, немощно и силово отвсякога. „Надявам се, че масовите протести ще напомнят на управляващите в София, че трябва да преосмислят и променят из основи досегашния си начин на работа. Или да си понесат последствията.“ – добави Борис Бонев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама