Официално: НАП с пълен контрол над хазарта, намалиха парите за лиценз

10:35, 23 юли 20 25 2273 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Националната агенция по приходите (НАП) поема пълния контрол над хазартния сектор, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за хазарта. 

Управляващите се отказаха от първоначалната си идея Държавната комисия по хазарта да се трансформира от колективен в едноличен орган, който да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет и решиха всичко да премине в ръцете на НАП. Аргументът, е че тя има най-голям капацитет да организира събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти, пише БГНЕС.

Ново 20: НАП ще отговаря за регулацията на хазарта

Изненадващо в зала от „Обединени патриоти“ редактираха и предложението си за драстично увеличение на първоначалния капитал за издаване на нов лиценз, което предизвика недоволството на малки и средни фирми от бранша, излезли на протест срещу новите текстове в закона.

Текстовете предвиждаха за издаването на нов лиценз за казино да бъде необходим капитал от 3 млн. лева, а за зала с игрални автомати – 1 млн. лева. След поправката сумите станаха наполовина – 1,5 млн. и 500 хил. лева. Въпреки това увеличението остава голямо, тъй като досега за игрална зала са били необходими 7,5 хил. лева.

Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха и текстовете, предвиждащи минимум от 10% от остатъка от постъпленията на Българския спортен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд „Култура“, а с парите да се подпомагат българските творци. Подобна правна норма в закона имаше и досега, но тя така и не заработи.

Мнозинството отхвърли предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и колегите му от „Обединени патриоти“ казина да има единствено в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" затварянето на кварталните казина?

Докато течеше гласуването пред парламента имаше протест на работещите в бранша. Те настояват да бъдат отменени новите текстове, които според тях, са лобистки и ще засегнат малките игрални зали.

"Не ни оставяйте без работа! И ние храним семейства!”, “ Не убивайте малкия и средния бизнес конкуренцията е важна!”, са част от плакатите, които се четат на протеста.

 

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама