Спадът на чуждите туристи по морето е над 80%

08:10, 22 юли 20 25 1697 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 80% ще е спадът на чуждестранните туристи това лято по българското Черноморие, съобщава в. „Сега”.

И през втората половина на юли голяма част от хотелите в морските курорти остават затворени, а тези, които посрещат летовници, са с до 30% заетост. Туроператори и хотелиери алармират за масово освобождаване на персонал в туризма заради несбъдналото се възстановяване на летния сезон след удара на COVID-пандемията.

Гърция спира целия трафик на автомобили и хора през ГКПП "Илинден" до 4 август

Информацията за проваления туристически сезон се потвърждава и от данните за чартърните полети. В момента на летище Бургас с такива полети пристигат туристи основно от 4 държава - Германия, Полша, Чехия и Нидерландия. Последната обаче извади на 16 юли България от списъка на безопасните за пътуване дестинации и въведе 14-дневна карантина за пристигащите от нашата страна. Това означава, че чартърите от Нидерландия ще секнат за неопределено време. Няма ги организираните полети от Великобритания, която по брой на туристите до миналата година се нареждаше на второ място след Германия, нито тези от други големи пазари като Русия, Беларус, Израел и скандинавските страни.

Всеки трети българин е планирал почивка на родното море

Това лято на летище Бургас са кацнали само 203 самолета с организирани туристи, докато миналата година само през юни са били 1950, а през юли и август - около 2800 месечно. На летище Варна ситуацията е сходна - от първия чартър на 28 юни досега са осъществени само 99 полета (предимно от Германия и Полша). Други години в най-силните месеци на летище Варна чартърите са били по 1100.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама