Британски фармацевтичен гигант инвестира 130 млн паунда за Covid-ваксина

11:40, 20 юли 20 / Свят 25 1926 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Британският фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline (GSK) ще инвестира 130 млн пунда за създаване на ваксина срещу Covid-19. Компанията е придобила 10% от германската биотехнологична компания CureVac.

Съвместно фармацевтичните гиганти ще разработят до 5 ваксини на базата на мРНК технология. Същата разработка вече се използва за ваксини против бяс.

Сделката приключи след авансово плащане на 104 милиона британски лири, съобщава БНР, като цитира официалния сайт на CureVac.

26 млн от тази сума ще се насочи за проверка на производствения капацитет на германската компания.

"Технологията на мРНК ваксина на GSK ни показа потенциала на тази матрична РНК технология да напредне в науката за развитието на ваксините, а опитът на CureVac допълва нашия собствен опит“, заяви президентът на GSK, отговарящ за ваксините, Роджър Конър.

През юли започват екперименталните изпитвания на Covid-ваксината.

Компанията CureVac, базирана в германския град Тюбинген и подкрепена от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, използва така наречения матричен РНК подход, който също така е възприет при разработване на Covid-ваксини от страна и на други компании като немската BioNTech в партньорство с американската Pfizer, както и американската компания Moderna.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама