Учени предупредиха за появата на нов океан

15:23, 19 юли 20 / Култура 25 3351 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Учени предупредиха за възможна поява на нов океан в бъдеще, предадоха от БНТ.

Според изследователи, до около 5-10 милиона години в източната част на Африка ще се образува тектонически разлом, в резултат на което континентът ще се "разцепи“ на две части.

Този участък от континента е разположен в региона Афар в Етиопия, който се намира на кръстопътя на три тектонични плочи, които бавно се отделят една от друга. През 2005 г. в региона се е образувала пукнатина, чиято дължина сега е около 56 километра, припомнят специалистите.

"Това е единственото място на Земята, където можете да изучите как континенталният разрив се превръща в океански разрив“, казва Кристофър Мур, професор от университета в Лийдс във Великобритания.

Континенталният разрив е мястото, където земната повърхност на тектоничната плоча се изтънява. Това може да представлява началният етап на прекъсване в атмосферата, което води до формиране на океан. Учените предполагат, че явлението се причинява от увеличаване на налягането поради надигаща се магма. Сега те проследяват движението на плочите с помощта на GPS.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама