Спират търговете за студения резерв заради ТЕЦ-а на Доган

15:33, 17 юли 20 / Политика 25 2469 Шрифт:
Редактор:

ГЕРБ ще внесе предложение в понеделник да не се провеждат вече търгове за студен резерв. Това заявиха на брифинг в Народното събрание председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов и енергийният министър Теменужка Петкова. Целият капацитет ще бъде насочен съм държавната ТЕЦ"Марица-Изток-2".

Това означава, че ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган вече няма да получава милиони от държавата. Предходните две години най-голяма част от капацитета се даваше на ТЕЦ „Варна“, който е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщава "24 часа"

Всяка година Електроенергийният оператор (ЕСО) плащаше на централата по около 30 млн. лв. на година, без да работи. Дори в началото на 2019 г. централата не е успяла да изпълни ангажимента си да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което беше глобена с 2 млн. лв.

Валентин Николов поясни, че се възползват от отворения законопроект за Закона за местното самоуправление и местната администрация и ще предложат между първо и второ четене чрез него енергийните промени. Това предложение ще касае този преходен период по отношение на провеждането на пълна либерализация на пазара.

Енергийният министър поясни, че студеният резерв съществува в Закона за енергетиката от самото начало и той е задължителна европейска политика за сигурност и нито една енергийна система няма как да работи нормално без да гарантира своята сигурност по отношение на снабдяването с електрическа енергия.

Тя обясни, че студеният резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийната система на страната - за България тази мощност е АЕЦ "Козлодуй", най-голямата единична мощност е 1000 мегавата.

Студеният резерв, който е определен със заповед на министъра на основание на закона, е до 650 мегавата средно годишно, тоест ние сме под препоръката по отношение на този студен резерв, каза Петкова.

Цената на студения резерв е регулирана цена, и няма как електроенергийният системен оператор, който провежда търговете за студен резерв да даде цена по-висока от тази, която е определила КЕВР, поясни още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама