Хиляди скандираха "Оставка" на площад "Независимост"

21:35, 17 юли 20 25 4337 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Хиляди граждани скандираха "Оставка" на площад "Независимост". Протестното шествие тръгна от Триъгълника на властта към Народното събрание и Орлов мост, и стигна до сградата на БНТ. Гражданите настояха за оставката на генералния директор Емил Кошлуков и викаха: "Кошлуков менте- вън от БНТ".

Пред множеството председателят на Фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова припомни как се сдоби с обвинение за всяване на паника в извънредното положение. „Исках просто системата да работи проактивно и да не допуска проблеми с лекарствата“, посочи тя. „Това, което причиниха на мен, утре може да го причинят на всеки. Не бива да го допускаме“, категорична бе Стоименова.

Снимки: БГНЕС

Преди шествието граждани се събраха пред Съдебната палата под надслов "Свободата няма нужда от Каскет". Те настояха Иван Гешев и Данаил Кирилов да освободят постовете си и бяха категорични, че е нужна промяна в съдебната система. Присъединиха се към протестиращите на жълтите павета и заедно тръгнаха на шествието. 

Снимка: Топновини

Днес стана ясно, че от "Правосъдие за всеки" ще внесат при президента Румен Радев свои предложения за промени в Констиуцията, сред които фигурата на главния прокурор да се премахне, а функциите му да се изпълняват от комисии в двете върховни прокуратури. Настояват и да няма Прокурорска колегия във ВСС, а парламентарната квота да бъде намалена. 

Осми ден на недоволство: Протестиращи сформираха жива верига пред полицейския кордон

Снимки: БГНЕС

Протести имаше и в цялата страна- недоволни граждани излязоха по улиците на Пловдив, Хасково, Варна, Видин, Враца, Монтана, Бургас, Силистра, Благоевград, Русе, Добрич, Ямбол, Сливен и Стара Загора, предаде bTV. 

Пред президентството лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви: "Най-разумният сценарий е бърза оставка на правителството и бързи избори. Политическите кризи от този мащаб в една демокрация се решават по този начин“. Това е и най-сигурният сценарий от гледна точка на разпространението на заразата от COVID-19. Отговорното поведение е хората да се приберат вкъщи. Но за да стане това двата инструмента на Пеевски- Борисов и Гешев трябва да си подадат оставките. Задържането на власт превръща окончателно Борисов в един Орешарски, все повече на милостта на Пеевски и на Доган", категоричен е той. 

Протестите срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор Иван Гешев продължават девети ден. Въпреки поисканите оставки на министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, общественото недоволство не стихва. Управляващата коалиция се обяви за „стабилна“ със заявка, че ще довърши мандата си. Очакваме да разберем какви ще бъдат сериозните промени в кабинета. На този фон не спират и престрелките между „първите мъже“ в държавата. Според Бойко Борисов президентът е сценаристът на протестите, а според Румен Радев рокадите няма да спасят премиера.

Въпреки призивите за мирна демонстрация, през изминалата седмица станахме свидетели на грозни сцени. Имаше сблъсъци между протестиращи и полиция. Пострадаха и граждани, и представители на органите на реда. Бившият партиен дом още е със счупени стъкла и червена боя по фасадата. Вече има и обвинени за атаката срещу сградата на институцията.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама