Ще се върне ли лечебната вода в Централната минерална баня в София?

11:05, 17 юли 20 / София 25 2422 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Централната минерална баня в София може да се превърне отново в баня. Три екипа се конкурират на финала за проекта на сградата.

От години Столичната община се опитваше, но все не намираше решение за бъдещето й. Наскоро три екипа предложиха решение. Освен музей тук да има и минерални басейни и СПА център. Също така се предлага да има басейн на покрива и воден бар. По този начин рушащото се Северно крило ще бъде реставрирано.

Големият мъжки басейн в момента е пълен с експонати на музея на София. „Разполага с над 120 000 експоната, като в постоянната експозиция посетителите могат да видят между 5 и 7%“, обясни инж. Борис Чилев, зам.-директор на Регионален исторически музей – София, пред bTV.

Останалите артефакти като портрети на Стамболов, миниатюра на Цар Освободител и стотици късчета история се пазят тук.

Противно на логиката минералната вода е прогонена от банята.

Три екипа от проектанти и архитекти искат музеят на София и термите да съжителстват под един покрив. На първо място е класирана идеята на Слава и Стилян.

„И двата басейна - и мъжкият, и женският, ще бъдат запазени в оригиналния си вид“, заяви Слава Савова, архитект от екип "Софийски терми".

Има и атрактивни предложения - като басейн на покрива. „Една малка постройка между мъжката и женската къпалня, във вътрешния двор - имаме право да направим архитектурна интервенция“, обясни Савова.

От управата на музея са скептични към идеята за басейн на покрива. „Тази идея съвсем не ми допада, конструкцуята трябва да отговаря на нормите за сеизмичност. Един басейн не знам защо трябва да бъде на покрива?“, коментира инж. Чилев.

Снимка: bTV

„Мисля, че е доста добра идея да има басейн на покрива или минерален бар около сградата - стига да не наводни музея. Дяволът е в детайлите“, каза Любо Георгиев, директор на ОП "Софпроект" и ръководител на екипа на "Визия за София".

И българо-японският екип, класиран на второ място, предлага да създаде термален комплекс - просто идеята е водата да се върне отново тук и да функционира като термален център, минерална баня.

В северното крило третият екип иска да създаде "Историческа баня", която да представлява "жив музей" и СПА център. „Все пак намесата ще е много щадяща към културната ценност, каквато е тази сграда“, обясни арх. Веселин Алексиев от екип - гражданско сдружение "Историческа баня".

„Централната минерална баня ще възстанови културата на СПА и балнеология в София“, смята Иво Анев, доктор по икономика.

Който и проект да спечели накрая – едно е сигурно - лечебната вода ще се върне в своя дом. Но преди Централната минерална баня да заработи отново като баня, ще минат поне няколко години.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:26, 17 юли 20

А другата час музей, където никой не влиза, на са усвоени и откраднати доста пари и никой не пита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама