1 милион видове животни и растения могат да изчезнат до 50 години

20:40, 16 юли 20 / Култура и наука 25 1906 Любомира Николова
Снимка: Pixabay

Човечеството може да бъде изправено пред изчезването на около 1 милион вида животни и растения до края на 21 век, ако не бъдат предприети необходимите мерки за опазване на биологичното разнообразие. Това обяви изпълнителният директор на Програмата за околна среда на ООН (ЮНЕП) Ингер Андерсен.

"Трябва да поддържаме биоразнообразието. Сега на Земята живеят 8,7 милиона вида растения и животни, но можем да загубим около 1 милион от тях до 50-100 години, ако не предприемем активни стъпки за опазването им. Екосистемата – това е система, която работи с много деликатен баланс. Тя отговаря за валежите, за чистата вода и дори за въздуха, който дишаме, така че не можем да си позволим да загубим биоразнообразието", заяви Андерсен на онлайн конференция, предава БГНЕС.

"В ЮНЕП говорим за следните кризи: климат, природа, замърсяване на околната среда и криза в екосистемата. Изчезването на арктическия лед, пожарите в Австралия, невероятно горещото време в северната част на Русия и други страни. Трябва да действаме“, каза Андерсен.

Тя посочи също, че "частният сектор има реална възможност да създава зелени работни места и да стимулира икономическия растеж на екологична основа".

"Сега, в условията на криза, ние говорим с правителствените структури в много страни за това как да рестартираме икономиката. Те са готови да се обърнат към по-разумни инвестиции, като например да бъдат снабдени сградите с електричество от възобновяеми източници", каза Андерсен.

Тя насърчи държавите да удвоят усилията си за опазване на морските и сухопътните екосистеми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!