Алжир и Полисарио подвеждат международната общност чрез експлоатация на темата за човешките права в Мароканска Сахара

09:35, 14 юли 20 / Свят 25 1564 Мануела Алексова

В писмо до Върховния комисар за човешките права на ООН, президентите на региони Лааюн Сакиа Ел-Хамра и Дакхла Уед Ед-Дахаб категорично отхвърлят твърденията на Алжир и Полисарио, касаещи състоянието на човешките права в Мароканска Сахара.

„Осъждаме пропагандата на Алжир и „Полисарио като опит за отнемане на възможностите за развитие на регионите. Алжир трябва да носи отговорност за своята политика на дезинформация, с която иска да отвлече вниманието от трагедията на хората, които са в плен в Тиндуф“.

Писмото на двамата президенти на региони до Върховния комисар за човешките права на ООН е продиктувано от факта, че те са добре запознати със ситуацията, която съществува в електоралните им региони, а също така и заради техните отговорности в светлината на демократическата легитимност и  представителност на тяхната принадлежност към Сахара.

В писмото си двамата президенти на региони пишат още: Вие сте добре запознати, че Мароканска Сахара е обект на конфликт, който продължава повече от 50 години, че Алжир се опитва да го удължи максимално, като заинтересована страна, която манипулира Полисарио и подвежда международното публично мнение чрез експлоатация на темата за човешките права само за политически цели.

Двамата президенти Улед Ер-Рашид и Ел Кхаттат посочват, че техният представителен статус и сахарският им произход, в добавка на времето прекарано в лагерите на срама в Тиндуф, където двамата са заемали определени постове в Полисарио, преди да преминат на страната на Мароко, им дава лигитимността да привлекат вниманието върху схемите за експлоатиране на човешки права пред ООН, създадени от Алжир и Полисарио.

Като част от тази дезинформационна стратегия, която се е прицелила в Кралство Мароко, те посочват, че тези две страни манипулират определени млади хора, които нямат никаква подкрепа сред местното сахарско население и нарочно създават напрежение и се опитват да придадат диспропорционално измерение чрез медиите на сепаратистката пропаганда и карат хората да вярват във въображаемо нарушение на човешките права с цел да подведат и заблудят мнението на международната общност.

Президентите на двата региона осъдиха твърденията и настояват за нормалното състояние на човешките права в Мароканска Сахара, като подчертават, че местното население може само да спечели от реална защита чрез конституционални гаранции и национална и правна рамка в сътрудничество с Мароканските международни задължения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи