Доц. Михаил Околийски: Липсва комуникация на риска и това води до повишено недоверие към мерките

08:14, 14 юли 20 25 1813 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

СЗО има много ясни предписания как се разхлабват мерки - това трябва да става мярка по мярка, и едно от най-важните неща, за които по-малко сме говорили, е комуникацията на риска - обществото да бъде въвлечено в дискусията за това защо се разхлабват мерки или пък защо се връщат обратно. Това, което се наблюдава напоследък, е липсата на такава комуникация с хората. И това от теоретическа и от практическа гледна точка води до едно повишено недоверие към тези мерки, заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Михаил Околийски, който е представляващият офиса на Световната здравна организация в България.

159 нови случая на коронавирус у нас

Според него трябва да има един непрестанен разговор, диалог.

"Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве. И това, което се използва като аргумент за отварянето на нощните заведения, че така и така хората влизат в по-интензивен контакт един с друг, не е особено валидно, защото в нощните заведения особено след едно определено време човек занемарява даже да е имал някаква идея за протективно поведение и всъщност по този начин не се помага на борбата с COVID-19", категоричен беше доц. Околийски.

Скептицизмът у хората той си обяснява на първо място с неслучващата се комуникация на риска, и второ: с умората в хората и търсенето на изход от цялата тази ситуация, пренасищането с послания, с усилия.

"Много хора погрешно си помислиха, че с идването на лятото вирусът ще изчезне, а се случва точно обратното и това е трудно да се асимилира от човешкото съзнание. Може би най-лошото предстои, затова СЗО се опитва по един съвсем рационален начин да сподели тази информация с хората, но се сблъсква с едно желание вече всичко да е минало", коментира доцентът.

Според него, това е пожелателно мислене и ефектът му е, че в много страни от балканския регион, например, в Западните Балкани има много интензивно увеличаване на новодиагностицираните, но това се разгръща най-вече в САЩ и Латинска Америка, където за последната седмица случаите са се увеличили с 50%.

На въпроса ще се спазва ли стриктно въвеждането на нови мерки, както това ставаше през март, той отговори: "Винаги ще има хора, които спазват мерките. И други, които подценяват риска, особено млади хора, които мислят, че ще прекарат заболяването по-леко, но забравят, че прибирайки се вкъщи, се срещат с по-възрастните си роднини и ги вкарват в един много голям риск".

Той предупреди, че есента се очаква и сезонен грип, и трябва населението да се ваксинира. "Хората трябва да са готови да се ваксинират, наблюдаваме в същия момент кресливи групи от антиваксъри", коментира доц. Околийски. Според него ваксинацията срещу сезонния грип ще помогне в борбата с коронавируса. Освен ваксинирането - борбата с другите заболявания, спирането на тютюнопушенето и опазването на чистия въздух също биха спомогнали много.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама