Почина милиардерът и филантроп Игнат Канев

11:30, 13 юли 20 25 2575 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Канадският бизнесмен и строителен предприемач от български произход Игнат Канев е починал на 93-годишна възраст, съобщи БНР като се позова на семейството.

Той е един от най-големите филантропи на нашето време, а състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Многобройни са дарителските му жестове, а неговото име носят "Канев център" на Русенския университет и Многопрофилната болница в града.

Кой е Игнат Канев?

 

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от седемте деца на Христо и Мита Къневи.

Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. почти без средства, без да знае английски език и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма.

ДАРЕНИЯТА

До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада. Той е известен и като голям филантроп - дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

Дава земя и над 1 млн. долара за строеж на православния храм „Свети Димитър“ в Торонто, осветен от бившия русенски митрополит, а впоследствие патриарх Неофит и от митрополита на Северна Америка и Австралия Йосиф.

Въпреки че живее в Канада от много години, той поддържа силна връзка с България. 

През 90-те години на 20-и век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет "Ангел Кънчев" в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2003 г. като признание за приноса му Игнат Канев е избран за почетен консул на Република България в Мисисага, Канада, като през 2017 г. по негов проект в северноамериканската страна е открит първият паметник на Васил Левск.

През 2012 г. дава 2 милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име "Канев Център".

НАГРАДИ

През 2002 г. Игнат Канев е награден с орден „Стара планина първа степен“През 2010 г. Игнат Канев е награден с орден на ОнтариоПрез 2016 г. Игнат Канев е награден с орден на Канада.

За щедрото спомоществувателство и обновяването на сградата на юридическия колеж през 2010 г. Йоркският университет му присъжда званието почетен доктор по юридическите науки.

Като благодарност за щедрото дарение към Русенския университет строителят е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на университета и става 38-ия почетен доктор на Русенската алма матер.

За щедрата финансова подкрепа към различни училища и учебни учреждения в Русе и Русенска област е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Русе“ и получава Знака на областния управител на Област Русе.

През 2018 г. Канев е отличен в категория "Личност, допринесла за развитие на дарителството в България" на тринадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител".

През 2019 г. той е удостоен от министъра на отбраната с почетен знак за заслуги и съществен принос към родината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама