Началникът на НСО хвърли оставка

16:40, 10 юли 20 / Политика 25 1848
Снимка: НСО

Началникът на Национална служба "Охрана" ген. Красимир Станчев подаде оставка, става ясно от разпространено до медиите изявление. Решението му идва, след като по-рано през деня президентът Румен Радев и депутатите от ГЕРБ поискаха той да се оттегли от поста. Държавният глава настоя за оставката на ген. Станчев заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и призова за отмяна на тези писма. Едновременно с това Радев откри предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО. Реакцията на държавния глава идва час след като на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов го обвини, че той е разпоредил на НСО да не допускат хора по вода и суша до Росенец.

Станчев е поискал "предприетите процедури и дейности" по охрана на плаж и прилежащата му морска зона в парк "Росенец" да бъдат отменени, считано от днес. 

По-рано през деня от парламентарната група на ГЕРБ също призоваха за оставка на шефа на службата, но заради "акостирането" на  Христо Иванов в парк "Росенец" преди дни.

"След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", пише ген. Станчев.

В своето "прощално писмо" ген. Станчев посочва, че е отказвал да бъде въвличан в политическа аргументация и е отклонявал публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

Той отбелязва, че НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ т.е. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. "НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде", допълва той.

Ген. Станчев със съжаление заявява, че след встъпването му в длъжност не е проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.

Той отчете, че Националната служба за охрана е показала, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма, пише още ген. Станчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи