Акцент на деня: Най-близките до Радев под обстрел?

17:30, 09 юли 20 25 3034 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова
Безпрецедентна акция на прокуратурата в президентството - тази сутрин институцията беше окупирана от прокурори, които претърсваха кабинети на част от администрацията на Румен Радев.

От държавното обвинение паралелно работеха по две различни разследвания, свързани с "Дондуков" 2 - едното за търговия с влияние, а другото - за разгласяване на държавна тайна.

Първото дело засяга до болка вече познатия ни случай "Бобоков" и чатовете на бизнесмена с властта. След близо месец афиширана в медиите кореспонденция русенецът бе арестуван, а малко по-късно съдбата му сподели и секретарят по правни въпроси на президента Пламен Узунов, чието име изплува от чатовете.

Бизнесменът определи днешния си арест като безпрецедентна репресия от страна на прокуратурата и властите в България и поиска международна помощ. Не е ясно дали по това дело ще има и други арести, след като преди дни стана ясно, че кръгът, с когото Бобоков общува е доста широк и в него влизат президентът Радев и премиерът Борисов.

Второто дело касае разгласяване на държавна тайна и по него са задържани четири лица, сред които съветникът по сигурността на президента Илия Милушев. Първоначално той е разпитван като свидетел, но впоследствие е станало ясно, че нерегламентирано е изнесъл секретни документи от Държавна агенция "Разузнаване".

Останалите задържани са служител във въпросната агенция и още две лица, за които знаем само инициалите - П.В. и А.З. Последните двама са с повдигнати обвинения и поставени по домашен арест, повече за самоличността им тепърва ще става ясно. И докато ние гадаем кой стои зад тези букви, военният министър побърза да обяви, че заместникът му Атанас Запрянов не е сред тях - нали да не вземе някой да се обърка в догадките си.

Акцията в президентската институция идва ден, след като Радев публично поиска свалянето на охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски. Държавният глава е в открита война със съседа си в "Бояна" и на "Дондуков"1 - премиера Бойко Борисов. В същото време напрежението между Радев и главния прокурор се разгаря с всеки изминал ден.

Ето защо въпросът, който днес голяма част си задават, е дали претърсванията и арестите в президентството не са наказателни акции. Тази теза застъпи най-верният поддръжник на Радев - лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й през последните седмици срещу него се води безпринципна атака от страна на мнозинството в Народното събрание, от изпълнителната власт в лицето на премиера Борисов, а вече и от органите на съдебната власт.

Телевизионният водещ и лидер на новоизлюпената партия "Има такъв народ" Слави Трифонов стигна по-далеч и заяви, че нахлуването на прокурори в президентството е погазване на Конституцията.

Самият Гешев беше лаконичен по повод акциите в президентството. Далеч по-многословен и категоричен бе по казуса Бобокови и подчерта, че е наясно как представящи се за "почтени бизнесмени" се обединяват срещу Прокуратурата и твърдят, че е империя на злото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама