Министър Танева: Жътвата е трудна, но хляб ще има

09:32, 09 юли 20 / Политика 25 2000 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за цените на хляба.

В ефира на БНТ тя призна, че това е най-трудната кампания, с най-трудната реколта през последните години.

Стопаните получиха още 2,5 млн. лв. по мярка 11 след корекции в биорегистъра на МЗХГ

"Климатичните условия и сушата направиха така, че жътвата в Добруджа да се движи със 71% по-нисък добив от миналогодишния. В Източна България между 45 и 53 на сто са по-ниски добивите. В момента сме на 55% от прибирането на пшеницата", пресметна тя.

Танева посочи че според европейските прогнози България трябва да прибере 5 млн. тона пшеница, и обясни, че родните прогнози са по-пестеливи, за около 4,5-4,9 млн. тона.

"Вероятно ще има лек спад, но за вътрешна консумация - за хляб, фуражи и семена отиват около 1,6 млн. тона. Ние отново ще сме във възможност да изнесем 3 млн. тона. Категорично не трябва да има притеснение за хляба на българина", настоя тя.

По думите ѝ не бива да има поскъпване на цените и за всички храни, свързани с пшеницата.

Земеделският министър призна за много трудна комуникация с големите търговски вериги, с които бяха договорени щандове с продукти на български производители.

Танева приветства обявяването на амбициозните цели в Зелената сделка

"Те най-много биха могли да помогнат на българските производители. Има някакъв напредък, но той е много минимален", посочи тя.

"Няма данни за покачване на цените на основните храни от кризата с коронавируса. За зеленчуците и плодовете даже има обратна тенденция, защото няма активен туристически сезон, който пък е основен реализатор на продукцията им", допълни Танева.

Министърът открои двете посоки, които са донесли щети за родните фермери от кризата с COVID-19 - едното са разходите за противоепидемичните мерки, а второто – пазарите им за реализация, които са много свити.

"Категорично заявявам, че всички възможни мерки ние ги предприехме, за да подкрепим фермерите, включително и като мерки за реализация на продукцията им. Да, богатите държави дават повече, в крайна сметка, ние освен тези над 100 млн. лева които ще платим, обмисляме още 20 млн. да дадем. Максимални парични обезщетение ще дадем на фермерите у нас", зарече се тя.

Според Танева парите ще дойдат от Програмата за развитие на селските райони и процедурата за подпомагане на секторите ще бъде максимално облекчена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама