Президентът Радев: Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО

17:14, 08 юли 20 / Политика 25 3783 Шрифт:
Автор:

Участвалите във вчерашното събитие служители са от НСО. Това заяви президентът Румен Радев на извънреден брифинг в президентството. Той допълни, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябват да се охранят от НСО.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща държава, когато се преборим с беззаконието и укрепим върховенството на правото. За съжаление те се погазват. Примерите са много, но когато публично се нарушават основни права, това ерозира доверието в дръжавността. В такива ситуации е важно институциите да поднесат истината", заяви Радев.

"Днес имах разговор с началника на НСО ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие служители са от НСО. Тече служебна проверка. Отдавна заявих, че Певски и Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това зависи от г-н Борисов.  Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната", категоричен е президентът.

"През декемри по мое настояване се събра такава комисия и представителите на тези служби отново потвърдиха необходимостта от охрана. Днес отново призовах Красимир Станчев да свика тази комисия и да се реши дали има нужда от охрана на тези лица. Очаквам Народното събрание да изпълнява функциите си по контрол на НСО", допълни държавният глава. 

Борисов и Нинова отричат да имат договорки с Доган

"Редно е да се извършат проверки в парк "Росенец" и при установяване на нарушения, да се предприемат действие", призова Радев. 

"В Закона за НСО няма правомощия на президента по контрол на службата. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, нека ми се възстановят правомощия по контрол", заяви  още президентът Радев.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори на президента в студиото на БНТ. "Нямаме основания да мислим, че президентът няма провомощия да възложи проверка на НСО и той го прави със своето изявление. В комисията, която взима решения кои да са охраняваните лица, няма само представители на властта. По-скоро има бягство от отговорност", заяви тя.

"Когато трябва да се определи необходимост от допълнителни личности и територии за охрана, тогава се събира такава Комисия, която определя дали има опасност за лица с национално значение. Тя се състои от председателя на ДАНС, на НСО, и гл. секретар на МВР", допълни Дариткова.

"Свидетели сме как комуникираме с президента чрез медиите, или чрез ветото, което той налага, но в парламента е идвал 2-3 пъти, а това е крайно недостатъчно. Нямам представа какво има предвид Радев с това, че са му отнети правомощията – и към момента общото ръководство и контрол на службата се осъществяват от Радев", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама