Бум на жалбите по обществени поръчки

15:55, 08 юли 20 25 2025 Шрифт:
Редактор:

Огромен брой жалби по Закона за обществените поръчки са постъпили в Комисията за защита на конкуренцията за първите шест месеца на 2020 г. Тази тенденция се запазва от миналата година, когато дневно в комисията са се получавали по минимум 20 жалби дневно, като само в рамките на миналата година са получени около 1300 сигнала, заяви председателят на комисията Юлия Ненкова.

Тя представи отчет на дейността на организацията за 2019 г. пред депутатите от комисията по икономическа политика и туризъм, съобщава БГНЕС.

„В момента върви секторният анализ за топлофикационните дружества, който касае преноса и доставка на топлоенергия с цел да се установи дали няма антиконкурентни практики“, заяви тя.

Ненкова посочи, че през 2019 г. Комисията е работила в областта на картелите, по предложение на ВАП и КЗК е образувала производство, в което се разследва дали между търговците на дребно на горива няма забранени споразумения, които накърняват конкуренцията.

„Беше направен и секторен анализ в същия този сектор. Той вече е публикуван. В него беше подчертано, че значително малкият брой данъчни складове са голям проблем за този сектор, тъй като за да лицензираш данъчен склад, трябва да имаш финансови възможности да преодолееш доста административни пречки. Бяха дадени указания, включително и това да се включи държавата в регулирането на този пазар, за което беше създадена и Държавната петролна компания“, коментира Ненкова.

От думите й стана ясно, че Комисията е извършила множество проверки и в областта на банковото дело, застрахователния бизнес. Тя добави още, че миналата година са работили и по 30-35 производства за нелоялна конкуренция.

КЗК глоби ЧЕЗ с 4,4 млн. лв.

„През 2019 са образувани 1060 производства, с което се поддържа един изкрлючително висок максимум на образувани производства през последните години. Като трайна тенденция продължава да е в водещ броя на образуваните производства по Закона за обществените поръчки – 938, следвани от 110 производства образувани по Закона за защита на конкуренцията. Комисията е постановила 1371 акта. Запазва се броят на актовете, с които комисията се произнася ежегодно“, отчете Ненкова.

През 2019 комисията е постигнала и висока събираемост на своите вземания. Събрани са над 4,6 млн. лв., което е с 300 000 повече от 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама