Гешев иска отстраняване на прокурора, вилнял в болница в Плевен

17:01, 08 юли 20 25 2561 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев поиска временното отстраняване от длъжност на обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов, съобщава сайтът lex.bg. То се мотивира с повдигнатите на Асенов обвинения за хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ при конфликт между него и охранители в болница в Плевен.

Прокурор хулиганства в болнично заведение в Плевен, Гешев е възмутен

Искането на Гешев беше докладвано в началото на днешното заседание на Прокурорската колегия. По закон обаче то трябва да бъде връчено на Асенов не по-късно от седем дни преди разглеждането му от кадровиците. Затова днес колегията реши да насрочи произнасянето си по случая за 22 юли, като тогава Асенов може да бъде изслушан или да представи писмено становище.

Вчера Софийският градски съд отказа да му наложи постоянен арест, както поискаха от градската прокуратура. Съдът заяви, че разследването е водено тенденциозно, защото се събирали доказателства само в подкрепа на обвинението, а не и за пълното и обективно установяване на истината.

Освен това, според съда, събраните доказателства разколебават обоснованото предположение за авторството на деянието и посочи в определението си, че няма достатъчно данни за извършени хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ.

Съдът не прие и твърдението на прокуратурата, че има опасност Асенов да извърши ново престъпление, защото е звънял на зам.-окръжния прокурор на Плевен Николай Пачевски и на шефа на ОДМВР в града Веселин Вутов за случая. Според СГС никой не отрича, че е имало обаждания, но в показанията си нито Пачевски, нито Вутов казват, че обвиняемият прокурор се е опитал да им окаже натиск за благоприятен за Асенов изход от ситуацията. Заради това съдът заяви, че не намира опора твърдението за опасност от извършване на ново престъпление и разпореди прокурорът да бъде незабавно освободен от ареста.

Днес от СГП съобщиха, че са протестирали определението. „Държавното обвинение не споделя не приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита, че има опасност обвиняемият да извърши престъпление“, посочиха от там. И посочиха, че пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Асенов се е опитал да им окаже въздействие.

Въпреки че към настоящия момент делото е на много ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност. Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Напротив, разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че Георги Асенов е автор на деянията“, посочиха от СГП.

И обявиха, че продължават да се събират доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая. Софийският апелативен съд ще разгледа протеста на 14 юли.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама