Заради увеличаването на заразените расте тревогата на българите относно коронавируса

11:14, 07 юли 20 25 1829 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките. Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. 

Това сочат данни на „Галъп“ от деветата вълна на бърз телефонен сондаж по темата „коронавирус“. Сондажът този път е проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи. Той показва важни хипотези за развитието на общественото мнение по темата.

Тити Папазов е болен от коронавирус

След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%. В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи.


Снимка: "Галъп"


Снимка: "Галъп"

Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.

Въпреки по-тревожната ситуация, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят. Явно надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.


Снимка: "Галъп"

Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност. Явно, българите по-скоро се доверяват на идеята за лична отговорност и не показват признаци на паника пред опасността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама