Участието на Урсула фон дер Лайен в хърватската предизборна кампания било „неволна грешка“

16:05, 06 юли 20 / Свят 25 1834 Шрифт:
Редактор:

Появята на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в харватската предизборна кампания  е "неволна грешка", заяви говорителят на институцията Ерик Мамер. Въпреки това от Комисията не е изразено извинение.

Фон дер Лайен, заедно с еврокомисаря Дубравка Шуица, се появи в предизборен клип на хърватската партия ХДО през уикенда, което предизвика лавина от негативни реакции в европейската общественост, тъй като Европейската комисия е длъжна да не се меси във вътрешната политика на страните членки, както ясно е посочено в уставите на Европейския съюз и Кодекса за поведение на европейските комисари, съобщава БГНЕС.

Говорителят Ерик Мамер заяви, че това е неволна грешка и че Фон дер Лайен се е появила в клипа в нейно лично качество, въпреки че видеото е заснето в студиото на ЕК, като на заден план има снимка на сградата на институцията.

Говорителят твърди, че Фон дер Лайен е записала „няколко видеоклипове“ за няколко различни събития този ден и че клипът е изпратен в Загреб за постпродукция. Комисията също така заяви, че не знаели за намерението на ХДО да подпише в клипа Фон дер Лайен като председател на ЕК, което е в пряко противоречие с твърдението, че тя се е появила „в лично качество“, а не е официално.

Член 9-3 от Кодекса за поведение на Еврокомисията ясно гласи, че еврокомисарите трябва „да се въздържат от всякакво изявление или публична изява от името на политическа партия или организация на социалните партньори, в които членуват, освен ако не са кандидати за изборен мандат“.

Фон дер Лайен е член на Европейската народна партия, както е и хърватската ХДО, но тя е длъжна да остане политически неутрална, когато изпълнява функциите на председател на Европейската комисия.

Никога в историята на Европейския съюз председателят на Европейската комисия не се е явявал в предизборна кампания на която и да е политическа партия.

Журналистите на днешния брифинг попитаха дали Фон дер Лайен ще се извини и дали ще се предприемат някакви действия, но говорителят настоя да остане разбирането за „неволна грешка“, като добави, че е необходимо в бъдеще да се „изяснят правилата“.

Урсула фон дер Лайен: ЕС се нуждае от бързо споразумение за възстановителния фонд

„Трябва да въведем процедури, за да гарантираме, че ако видеоклипът е направен с политически характер, той ще бъде направен в пълно съответствие с правилата на Кодекса за поведение, тя е наясно с грешката и със сигурност ще бъдем в различна позиция, ако подобна ситуация някога повтори“, каза Мамер.

Според информация на ЕК, фон дер Лайен решила да се появи в клипа, без първо да се консултира с най-близките си съветници или говорители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама