Юбилейна изложба, посветена на 170 години от рождението на Вазов

09:00, 07 юли 20 / Култура 25 2360 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

Днес от 11:00 часа в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде открита юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох...“, посветена на 170 години от рождението на Патрирарха на българската литература Иван Вазов, предава БГНЕС.

Изложбата съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов, представени основно през погледа на поета чрез неговите спомени.

Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния, както и престоят в Свищов, Русе, и Берковица. Изложбата показва и годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив, както и изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов и проф. Иван Д. Шишманов.

На официалното откриване ще бъде представен юбилеен вестник, който Националният литературен музей издава по повод 170-та годишнина от рождението на Народния ни поет. Изложбата и юбилейният вестник са осъществени благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама