Какво е качеството на морската вода?

10:04, 06 юли 20 25 1741 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В началото на сезона - сигнали от туристи за мръсни води в морето. Въпреки че според проверяващите качеството на морската вода у нас се повишава – оплакванията за чистотата на плажовете не секват.

През годините Офицерският плаж край Варна поведе в непрестижната класация за плажовете с най-мръсна вода по българското Черноморие. Причината беше директно изливане на отходни води от канала директно в морето. Така години наред пробите показваха „лошо” качество на водата.

Ангелкова: Очакваме раздвижване по Черноморието

През последното лято почти две трети от изследваните в лаборатории проби с морска вода, взети край плажовете у нас, показват отлични резултати. Едва 4% са със задоволително качество, а за първи път от години критични нива на замърсеност не са открити в нито една от общо 811 взети проби по цялото крайбрежие.

„В над 90% от нашите курорти те са хигиенизирани – от гледна точка на пречиствателни станции, централна или локална канализация. Не бих казал, че българското море, от гледна точка на морската вода, е по-рисково от морето в Гърция, Италия или други дестинации”, заяви доц. Стоян Ханджиев пред Нова телевизия.

Сигналите за изливане на отходни води, боклуци и мръсни плажове обаче не спират. А всяка поета глътка морска вода може да ни коства приятния завършек на почивката, категорични са експертите.

„Поглъщането е входната врата - не заради това, че водата е морска, а заради това, че би могла да е заразена и би подействала неблагополучно по отношение на вирусна инфекция, диария и т.н.”, коментира доц. Стоян Ханджиев.

Традиционно, в разгара на сезона, лекарските кабинети по Черноморието се препълват с пациенти с диагноза летен грип.

„Морската вода сама по себе си не е рискова, затова защото тя е един хипертоничен разтвор на различни соли, които са и антибактериално действащи, антивирусно и т.н. Всичко е въпрос на избор на места, които са сигурни като локации, като дестинации”, каза доц. Стоян Ханджиев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама