Почина италианският композитор Енио Мориконе

09:51, 06 юли 20 / Свят 25 4039 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На 91-годишна възраст почина италианският композитор Енио Мориконе, съобщи агенция АНСА. Творецът е бил хоспитализиран с фрактура на бедрената кост преди няколко дни и е починал в неделя вечер в кллиника в Рим. Преди няколко години той е счупил бедро. 

Адвокатът на Мориконе каза, че погребението на твореца ще се проведе без публична панихида.

Композиторът е написал музиката към повече от 570 филма, само 30 от които уестърни. Въпреки това, Мориконе е известен най-вече с тях, като една от най-известните му творби е музиката, която е написал за превърналия се в класика филм на Серджо Леоне Добрият, лошият и злият.

Кой е Енио Мориконе?

Мориконе е роден в Рим и изучава тромпет, композиция и хорова музика и хорово дирижиране в Консерваторията на Национална академия в Санта Сесилия. Той започва да пише музика към филми през 1955 г., но продължава да композира класическа музика. През 1956 г. се жени за Мария Травия.

През 1964 г. започва прочутото му сътрудничество с режисьора Серджо Леоне, както и с Бернардо Бертолучи. През 1965 г. пише музиката към За шепа долари на Серджо Леоне, а по-късно и към други спагети-уестърни. До 1968 г. той намалява работата си извън филмовото изкуство, като през тази година написва музика за 20 филма.

Той получава първата си награда Сребърна лента през 1970 г. за музиката към Представи си, че една вечер на вечеря, а втората идва само след година - за Сако и Ванцети. През 1979 г. е номиниран за Оскар за пръв път за музиката към Райски дни, през 1986 г. за Мисията, 1987 г. – Недосегаемите, и през 2001 г. за Малена.

През 2007 г. получава Оскар за цялостно творчество. През март 2008 г. чилийският президент Мишел Башле му връчва Ордена „Пабло Неруда“ за заслуги към изкуството и културата.

На 11 декември 2013 г. е удостоен с титлата Почетен доктор на Нов български университет. Мориконе изнесе първия си български концерт с оркестъра и хора на Класик ФМ през декември 2013 г. в зала "Арена Армеец", като събра близо 9 000 зрители.

Сред по-известните филми с негова музика са „За шепа долари“, „Малена“, „Имало едно време на Запад“, „Професионалистът“, „Ново кино „Парадизо“, „Бъгси“, както и последната му работа с Куентин Тарантино във филма „Омразната осморка“.

На 23 ноември 2018 г. световно известният композитор направи „последна обиколка на пистата“ с автобиография и прощален концерт в Париж. 

Образът в огледалото

Професията ми е композитор. Когато излизам на сцената, винаги съм много нервен, много загрижен за детайлите. До толкова, че не дирижирам друга, освен собствената си музика. Но като цяло не се налага да се оплаквам, изпълненията често са перфектни“, казва диригентът в свое интервю пред списание „Пари мач“.

"Понякога гледам другаде. Но това е така, защото все още винаги чувам музика в главата си. Моята, тази на другите. Най-лошото е, че съм убеден, че музиката е напълно безполезна, че е порок. Тъй като тя отнема толкова време, че трябва да пропусна много други неща заради нея", споделя той.

"Не искам да бъда повлиян от режисьора. Чета сценария и не искам да споря с него, преди да помисля върху собствените си идеи. След това може да обсъждаме, дори и твърдо да отстоявам идеите си. Мога да приема малки промени, запазвайки моята идентичност на композитор. Ако, от друга страна, не намираме приемливо съгласие, което да е достойно както за мен, така и за режисьора, тогава предпочитам да отхвърля проекта. Но това много рядко се случва. Винаги успяваме да намерим приятелско решение", обяснява Мориконе.

"Музиката е интернационална. Тя няма бариери или произход. Просто слушайте пеенето на птиците, за да го разберете.", смята композиторът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама