НДК съкращава 30% от персонала си заради кризата

15:50, 05 юли 20 / София 25 2147 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Заради понесените големи загуби покрай кризата, НДК ще съкрати щатния си състав с 30%. Това са около 100 от приблизително 300 човека, работещи там.

„В продължение на три месеца от началото на кризата успяхме да съхраним целия си добре подготвен и висококвалифициран екип, но в условията на непрекъсната несигурност това за жалост не е възможно повече”, заявяват от управата на дружеството, което стопанисва НДК.

От националния културен център отчитат огромни загуби, след като пандемията спря обществения и културен живот у нас за 3 месеца.

В официално съобщение те посочват, че приходите им от началото на годината до средата на юни са спаднали с 1 563 205,66 лв. в сравнение със същия период на 2019 г., докато задълженията им към доставчиците на битови и други услуги са останали значителни. В същото време наемателите на НДК не са разплатили 1 220 000 лв. задължения. Загубите от непроведени събития възлизали на още 1 200 000 лв.

Дейността на „Перото“, кино „Люмиер Лидл“ и Национален център за книгата продължава, както и досега, но при оптимизиран екип. Двата основни фестивала Киномания и Новогодишен музикален фестивал също се запазват при очакване те да адаптират тазгодишните си концепции и програми към новите реалности.

"Вярваме, че трудният период, през който преминаваме, както и необходимостта от трансформация, пред която сме изправени, са шансът ни да съхраним културните традиции в Двореца и да изградим едно по-добро бъдеще за най-големия културен и конгресе център на Балканите", пишат от националния културен център.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама