Сидеров против Хипократовата клетва - иска лекарите да се кълнат в Христос

15:06, 03 юли 20 / Политика 25 2811 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров се обяви за премахване на езичеството от медицината. Той предлага да се въведе православен обет, който лекарите християни да полагат при дипломиране вместо езическата Хипократова клетва.

Според него, полагайки Хипократовата клетва, лекарите християни са принудени "да се кълнят в чужди божества" и така нарушават втората Божия заповед - "Да нямаш други богове освен мене". Сидеров е на мнение, че заради това лекарите християни не получават благословия от Иисус Христос в тази сложна и отговорна мисия да лекуват хората и това е една от причините да има много лекарски грешки и корупционни практики в тази област.

Сидеров предлага по темата да се проведе дискусия и накрая да се избере най-добрия вариант, който официално да се наложи в лекарската практика. Самият той предлага вариант на клетва, която медиците да полагат при дипломиране. В нея политикът отново се обявява против абортите.

В името на Отца и Сина и Светия Дух полагам този Обет, който да бъде моя морална опора и символ в изпълнението на благородната и хуманна мисия да служа на човеците, на която посвещавам живота си! Тържествено обещавам :

1- Винаги за мен всички пациенти да бъдат равни и се отнасям еднакво отговорно към тях без значение на обществено положение, ръководейки се само от хуманизъм!

2- Винаги да давам максимално от себе си при лечението незабравяйки, че хората са поверили живота си в моите ръце!

3- Винаги да пазя лекарската тайна, касаеща лечението на пациентите ми и това, което те са ми доверили по повод на лечението!

4- Когато поставям диагноза, ако не съм напълно сигурен, да искам второ и трето мнение от лекари, за да избегна лекарска грешка!

5- Да не допускам лъжа и корупция в своята работа по никакъв повод, и да не се примирявам ако виждам такава в лекарското съсловие!

6- Да лекувам човека само със негово пълно съгласие, и когато той е разбрал какви са рисковете от лечението!

7- Да не прилагам лекарства, които вредят на пациентите и за такива, които вредят да информирам държавата и обществото, за да бъдат премахнати!

8- Да не отнемам човешки живот дори и в ембрионален стадий!

9- Да се стремя винаги да давам любов и кураж на пациентите знаейки, че те са поверили живота си в моите ръце!

10- Да се усъвършенствам непрекъснато в професията, като се стремя да усвоявам всички добри лекарски практики!

Ако наруша този обет нека Бог да ме накаже най-строго, включително и със смърт ако съм причинил такава! В името на Единосъщната и Животворяща Света Троица! Амин!

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама