БАБХ умъртвява 174 000 птици в Асеновград заради огнище на заболяване

13:40, 03 юли 20 25 1769 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Заради установено огнище на заболяването инфлуенца по птиците в обекти на фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е предприела действия по умъртвяването на 174 000 животни. Във фирмата в Асеновград са констатирани три огнища от април 2019 г. до юни 2020 г. Първото е обявено на 5 април 2019 г., а второто – на 8 април 2019 г.

На базата на завишена смъртност в обекта през юни са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ. Резултатът доказал наличието на инфлуенца по птиците H5N8.

На 4 юни е обявено третото огнището и незабавно започват дейностите по ликвидирането му. На първия етап са умъртвени над 75 хил. птици. Днес се извършва умъртвяването на останалите 174 хил. кокошки носачки.

„Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“, се казва в прессъобщение на Агенцията.
След умъртвяването ще бъде извършено цялостно почистване и дезинфекция.

БАБХ е уведомила писмено Европейската комисия за възникналото огнище. В отговор от ЕК са подчертали важността от незабавното предприемане на мерки за ликвидирането на заболяването и умъртвяването на птиците.

Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Падуа, Италия. Резултатите потвърждават, че изолираният щам е H5N8 и е идентичен с щама, предизвикал епидемиите през предходните години в България.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева, което според ЕК е по-високо спрямо други страни членки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама