Д-р Павел Николов: Как да се пазим в горещините

11:00, 03 юли 20 25 3450 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Д-р Павел Николов е специалист кардиолог в УМБАЛ "Александровска", всяка седмица той ще ни представя съветите и препоръките си как да живеем здравословно и да се грижим за своето сърце.

Снимка:Личен архив

Летният сезон е в разгара си. Всеки иска да отдели време за семейството и да прекара незабравимо почивката си. Независимо дали сме избрали морето или планината като място за отдих е добре да не забравяме, че летните горещини носят своите рискове. Застрашени са всички възрастови групи, но особено внимателни трябва да бъдем към децата и възрастните поради някои особености в термо-регулаторните механизми.

Според Центъра за превенция и контрол на заболяванията (CDC) годишно в САЩ умират около 2000 души поради промени в атмосферните условия като около една трета от тях са вследствие на слънчев/топлинен удар и дехидратация.

Симптомите биват често подценявани, клиничната картина се развива бързо и застрашеният може да не е в състояние да прецени адекватно състоянието си.

Дехидратацията може да се изяви в рамките на няколко часа като оплакванията често са най-различни - световъртеж, замаяност, главоболие, мускулни крампи, сънливост, сухота в устата. За да се предпазим е достатъчно дневният прием на течности да съответства на индивидуалните нужди, съобразено с калорийния прием, външните температура и влажност на въздуха.

Опростено:

  • Деца до 10 кг трябва да получават поне 100 мл/кг телесно тегло
  • Всеки килограм телесно тегло между 10 и 20 има нужда от 50 мл течност или иначе казано, за дете с тегло 15 кг са необходими около 1250 мл вода.
  • За „порасналите“ формулата е по-простичка: между 30 и 50 мл/кг телесно тегло като тя не важи за хора с бъбречна и/или сърдечна недостатъчност, приемащи медикаменти, стимулиращи диурезата (отделянето на урина). При тях приемът на течност е редуциран и съобразен с индивидуалното състояние и нужди.

Тежката и продължителна дехидратация води до шоково състояние, което се характеризира с тахикардия (увеличен сърдечен пулс, обикновено над 90-100 уд/мин), ниски стойности на артериалното налягане поради намаления обем в съдовете, оскъдно количество диуреза, промяна в менталния статус.

Топлинният удар (heat stroke) от своя страна е вследствие на дехидратацията като към горе описаните симптоми може да има гадене, повръщане, зачервяване на кожата, повишена телесна температура.   

Хората сме устроени така, че може да понесем големи вариации в температурата на околната среда докато малко повишаване на телесната температура ( например с 3 градуса ) може да има сериозни последствия и увреждания.

Горещите дни са натоварващи за всички, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания, бременни, хора с хипотония (ниски стойности на артериалното налягане), както и такива, страдащи от затлъстяване, които по-трудно понасят по-високите температури.

Съветът ми към всички е по възможност да избягват особено горещите часове (между 11и 17ч.), да съблюдават така необходимия адекватен прием на течности (избягвайки приема на кафе и газирани напитки поради изразения им диуретичен ефект).

Бъдете подходящо облечени със светли, широки дрехи от естествени материи. Апелът ми към хората с променливо артериално налягане е преди излизане да измерят стойностите му и да вземат съответните мерки, ако то е извън „комфортната“ зона.

Бъдете здрави и се пазете!

 

За повече информация: e-mail: [email protected] или на тел. 0899/ 336 900

 

Още по темата:

Д-р Павел Николов: Пази ли българинът сърцето си
Д-р Павел Николов: С какво да храним сърцето си
Д-р Павел Николов: Вирусът ни учи да живеем с новото "нормално"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама