Какви пари отчетоха партиите за миналата година?

16:00, 02 юли 20 / Политика 25 2443 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Политическите партии подават в Сметната палата отчети за приходите и разходите си, както и държавните субсидии, които са получили през предходната година. След промяната в Избирателния кодекс вече се отчитат и дарителите. Партиите трябваше да внесат докладите си за 2019 година до 31 март, но заради пандемията срокът беше удължен до 15 юни. Финансовите отчети вече са достъпни и можем да проследим коя партия какви пари е декларирала. Съсредоточаваме се върху парламентарно представените (ГЕРБ, БСП, ДПС, „Обединени патриоти“, „Воля“).

Партийните субсидии

Кой колко пари е получил? Рекордьорът по държавна субсидия е ГЕРБ с близо 8,5 млн. лева, следват БСП с почти 5,4 млн. лева. Следващи са от ДПС с над 2,3 млн. лева, „Воля“ с 989 хил. лева, ВМРО и НФСБ с по 621 хил. лева.

Това обаче са отчетените субсидии преди преизчислението в средата на миналата година. Тогава от „Шоуто на Слави“ изнесоха данни как са отпускани 13 лева на глас вместо 11 лева. Оказа се, че партиите трябва да върнат 14,5 млн. лева, които са надвзети. До момента парите в хазната са върнали само ГЕРБ, ДПС и „Воля“.

Субсидията за получен глас е редовен „горещ картоф“ в политическия живот. Регулярно една или друга партия повдига темата. Последното изменение на субсидията си беше направо законодателно фиаско. По разпореждане на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов партията му предложи субсидията за получен глас да бъде 1 лев вместо тогавашните 11 лева. В залата настана такова объркване, че не беше прието нито едно предложение- така на практика субсидията стана 0 лева. Това доведе до събиране на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, на което малкият коалиционен партньор настоя за 8 лева на глас и дори постави под въпрос подкрепата си за целия бюджет за 2020 година, ако това не мине. Така след гласувания, прегласувания и процедурни хватки субсидията стана 8 лева на глас. За да получат партиите субсидии трябва да са събрали поне 4% от гласовете на последните избори.

Обрат: 8 лева партийна субсидия

Даренията

Новост в Избирателния кодекс е и възможността партиите да получават дарения от физически лица. Финансирането вече е отворено, а таван на даренията няма. Единствено условие е дарителите да не са офшорни компании или такива със задължения.

Снимка: CanStockPhoto

Най-много дарения отчитат от БСП- 964 хил. лева. Втори са от „Воля“ с 49 хил. лева, трети „Атака“ с 48 хил. лева. Следват ВМРО с 23 хил. лева и ГЕРБ с 8 хил. лева. Единствената партия, която не отчита дарения, е ДПС.

Изводите

За първи път партиите отчитат по-големи разходи, отколкото приходи, заяви пред bTV председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Приходите на ГЕРБ са над 9 млн. лева, а разходите над 13,5 млн. лева. От членски внос в касата си имат 568 хил. лева. Социалистите отчитат над 7,8 млн. лева приходи, а разходите над 13,8 млн. лева. При тях членският внос е над 1,1 млн. лева. ДПС е с над 1,1 млн. лева приходи и с над 5,5 млн. лева разходи.

Увеличените разходи можем да си обясним с отминалите европейски и местни избори, а намалените приходи с падането на субсидията на 1 лев. От Сметната палата отчитат, че ГЕРБ и ДПС вдигат приходите си от членски внос, а от БСП са получили три пъти повече дарения спрямо 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама