По 300 лв. глоба за 24-ма депутати без маски

12:48, 02 юли 20 / Политика 25 1708 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Служители на столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) влязоха в парламента, за да съставят актове на народните представители, нарушили заповедта за задължително носене на предпазни средства на закрити обществени места.

През последните няколко заседания на парламента редица депутати отказваха да слагат задължителните маски за лице, като мярка срещу разпространението на COVID-19, а други ги носeха под брадичката.

По официална информация ще бъдат санкционирани общо 24-ма депутати, а размерът на глобата е минималният – 300 лева.

Пак депутати без маски в парламента

Единствено от парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха, че шестима от депутатите им са попаднали под ударите на закона. „Подписали са си актовете, не знам каква е стойността им. РЗИ ще си я определят. Който е сбъркал, ще си понесе санкция“, заяви заместник-председателят на групата Красимир Велчев, цитиран от БГНЕС. Той не е сред санкционираните и не оправда колегите си за техните действия. „Не е най-правилното, но всеки бърка. Не мога да съдя всички колеги. След като е сбъркал някой, ще си понесе отговорността“, каза още той.

Трима депутати от НФСБ са с връчени актове за неносене на предпазна маска, но все още не са им издадени наказателни постановления с размера на санкцията, стана ясно от думите на лидера на партията Валери Симеонов.

Част от тях обаче имат пълните основания да обжалват в съда съставените им актове, смята Симеонов, като за пример даде народен представител, който съвсем за кратко свалил маската си, за да отпие глътка кафе. „Как може да поемеш глътка напитка, без да си свалиш маската. Това се вижда от записа“, коментира Симеонов.

Въпреки нарушителите в партията му, Валери Симеонов изрази подкрепа за по-сериозни мерки срещу епидемията, че мащаб се разраства, което се потвърждава и от последните данни за заразените лица.

„Всеки ден има по 150-160 заболели. Мерките трябва да се спазват, заповедта на министъра в валидна за всички“, призова лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов обяви още, че ще предложи на председателя на парламента Цвета Караянчева да издаде специална заповед, с която да регламентира възможността изказващите се на трибуната депутати да не носят маски, както и ръководещите заседанието от президиума в пленарната зала. Аргументът – разстоянията са над метър и половина, каквото е изискването в заповедта.

Симеонов се ядоса и на депутатите от „БСП за България“, които, според него, „масово и демонстративно“ не носят предпазни средства. „Не носят маски или ги носят като добитък юлари“, пошегува се той.

Независимият народен представител от „Атака“ Павел Шопов пък покани инспекторите да му връчат акта в зала „Запад“ на парламента, където сега се помещават журналистите, отразяващи дейността на законодателния орган. Според него така би било „най-прозрачно“. След почти двучасово очакване това обаче така и не се случи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама