Задава ли се бунт срещу БФС за телевизионните права?

14:40, 01 юли 20 / Спорт 25 2276 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

През следващите 5 години срещите от българското футболно първенство ще продължат да се излъчват в ефира на телевизионните канали на „Нова броудкастинг груп“. Това реши изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС) миналия четвъртък (25 юни). Настоящият договор между футболната организация и телевизията изтича в края на следващия сезон, а новата договорка ще бъде до края на 2026 г. и се равнява на 32,5 млн лева без ДДС. Благодарение на новото споразумение между БФС и „Нова броудкастинг груп“ се запазват интересите на Кирил Домусчиев, който е собственик на футболен клуб „Лудогорец“, а през 2019 г. се сдоби и с медийната група. 

Тук възниква въпросът има ли сблъсък на интереси: Домусчиев е собственик на „Нова броудкастинг груп“ и на отбора, който получава най-много пари в сегашната схема за разпределение на приходите.

Снимка: БГНЕС

В момента клубовете си делят 6,5 милиона лева, като 60% от парите от телевизионни права се разпределят поравно между всички, а останалите 40% - на база на класирането. Такъв е договорът и за следващия сезон. Новият договор, влизащ в сила през сезон 2021/2022 е на същата стойност, а клубовете ще взимат около 460 хил. лв. при първоначалното разпределение.

Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" светкавично атакува решението за продължаването на договора за телевизионните права. Запалянковците го определиха като категорично компрометирано. Те настояха решението да се преразгледа, а в противен случай заплашиха, че ще противодействат по всякакъв начин срещу „поредната несправедливост в родния футбол“. Привържениците бяха категорични, че е "изключително нагло" временното ръководство на БФС да взима толкова важни стратегически и дългосрочни решения. Припомняме, че от миналия октомври, след оставката на Борислав Михайлов, футболният съюз се ръководи от Михаил Касабов, а следващият конгрес, на който ще се избере постоянен президент на съюза, ще е след почти половин година.

Снимка: Юлиан Тодоров

Запалянковците на „Левски“ обърнаха внимание, че в стремежа клубът да поеме по нов път ще се разчита много на телевизионните права. Според тях "Левски" генерира в десетки пъти по-голям интерес от почти всички останали отбори взето заедно, а получава пари от телевизионните права наравно с тях. Феновете не пропуснаха да припомнят и за сблъсъка на интереси, който се заформя около Домусчиев. "Разбираме, че на ръководителите на проекта, наречен "Лудогорец", не им харесва, че абсолютно никой в тази държава не се интересува от съществуването на отборчето им, но смятаме, че реваншисткият им последователен подход по обезкървяване на конкуренцията трябва да приключи". 

Наско Сираков, който от 2 юни е собственик на мажоритарния дял акции на „сините“, заяви, че клубът не се страхува да влезе във война и че „Левски". Той коментира, че тимът може да не допусне камери на телевизията, която излъчва футболното първенство, на своя стадион "Георги Аспарухов". След тези си изказвания, Сираков бе привикан при премира Борисов, за да даде обяснения относно недоволството на “синия” клуб от подписването на новия договор.

Реакцията на Сираков е донякъде оправдана, предвид факта, че само преди няколко седмици той сподели, че ще търси промяна в приходите за "Левски", идващи от телевизионни права. Към момента "сините" прибират около 600 хил. лева на сезон, но според Сираков сумата трябва да бъде по-голяма.

Снимка: БГНЕС

В медийното пространство дори се заговори за нечувано обединяване между кръвните врагове „Левски“ и ЦСКА, като целта на евентуален такъв съюз ще е да се наложи „вето“ върху решението на Изпълкома. Преди година двата столични гранда опитаха да постигнат единение по темата за по-високи приходи от телевизионни права, но постепенно "червените" останаха сами в бунта и той утихна без резултат.

В защита на Домусчиев се изказа президентът на „Славия“ Венци Стефанов. "Гладна кокошка просо сънува. "Левски" и ЦСКА с кого играят. Нека се рекламират - има четки за зъби, пасти за зъби, дамски превръзки. Никъде по света няма такова нещо. Защо трябва да се изчака преподписването на договора за телевизионните права. Няма шанс някой друг наивник като Домусчиев да даде толкова пари в тази ситуация за футбол. Ако Сираков и компания намерят някой да даде повече пари, аз гарантирам, че Домусчиев ще се съгласи да предостави телевизионните права", каза Стефанов в ефира на БНТ.

Снимка: БГНЕС

От „Нова броудкастинг груп“ реагираха на нападките от страна на Сираков и „Левски“ и заявиха, че в случай на недопускане на камерите им до стадиона, сините“ ще бъдат подложени на сурови санкции, както и че ще търсят неустойки от клуба. "Недопускането на наши екипи за отразяването на футболен мач би представлявало грубо нарушение на действащ договор и е в ущърб на зрителите, в името на които работим ежедневно", изтъкнаха от компанията и допълниха, че предложената от тях сума по договора за телевизионните права "надвишава повече от два пъти следващото предложение".

Компаняита подчерта, че Кирил и Георги Домусчиеви няма да участват по никакъв начин в разпределянето на средстава за телевизионни права сред българските клубве, като с това си действие искат да се предотварти възникването на конфликт на интереси. Кирил Домусчиев като член на Изпълнителния комитет на БФС, се е въздържал при гласуването на новия договор. 

Към момента няма информация дали исканията на Наско Сираков и „Левски“ за преразглеждане на договора ще бъдат удовлетворени.

Мачовете от първия ешелон на родния футбол ще продължат да се излъчват в платените канали на "Диема екстра", чиято цена от 1 юли се увеличава с 1 лев и вече ще е 9 лева. Броят на абонатите на "Диема" е една от най-строго пазените тайни в държавата и не е ясно колко хора всъщност гледат родната EFBET лига.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама