Ревизоро иска да "замрази" пътеките към Рилските езера

11:07, 01 юли 20 / Политика 25 1474 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Министърът на околната среда и водите обяви, че иска да замрази проекта за укрепване на туристическите пътеки към Седемте рилски езера.

Проектът е по ОП „Околна среда“ с одобрено еврофинансиране. Той беше спрян по разпореждане на премиера, след като в социалните мрежи се появиха снимки на багер в подножието на езерата и предизвикаха вълна от негативни коментари. Впоследствие ръководството на Национален парк „Рила“ обясни, че в района не се извършват нито строителни, нито изкопни дейности, а тежката техника подпомога процеса там, където ръчният труд не успява.

Днес проверка на място ще извършат вицепремиерът Томислав Дончев и ресорният министър Емил Димитров.

Вижте какъв е този проект и повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета, които багери, валяци, чакъл - каквито и да са добронамерени подбудите, има начини и инструменти да се направи, така че да не дразни почитателите на природата, а и мен ме дразни“, коментира премиерът в началото на днешното правителствено заседание.

Снимка: Мартин Петров

Министърът на околната среда и водите обясни, че проектът цели да се спаси природата - да не гази кой където иска, а да има точно определени пътеки с парапети..."Багери и булдозери и аз не искам да има горе - можеше някаква по-лека техника, плюс това е предвидено с магарета да се качи този чакъл и баластра. Тези пътеки трябва да ги има", коментира той.

 

Емил Димитров  разкритикува премиера, че постоянно променя мнението си. "Ние искаме да направим нещо полезно, вие го възприемате и одобрявате и в момента, в който почнем да го изпълняваме бумерангът се връща към нас "Защо го правите така, а не иначе." Досега беше - "Защо нямаше точно определени пътеки?", сега - "Защо ги има?"!...Вие вчера поехте ангажимент да направите нова дига по Черноморието. След Алепу аз не знам какво ще ми се случи, ако се започне тази година".

Заради това той обяви, че ще замрази проекта, а "по-достойните да го направят след това".

В отговор на това премиерът посъветва Ревизоро вместо да замразява проекта, да опита да се разбере с еколозите. "Не го замразявай - покани ги и се разберете като хората. Най-лесно е да го замразим, само че езерата се заблатяват...Опитайте с по-разбираем тон...Седнете на чай - билков, липов, вземете си мента глог и валериан и отидете и направете. Пари сме дали Седемте рилски езера горе да станат красота. Спасете природата, не се инатете, можеш да замразиш проекта, парите ще отидат другаде, но защо? Това ни е като перла", отбеляза Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама