10 дни допълнителен платен отпуск за учителите в София

10:11, 01 юли 20 / София 25 1695 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Заради последиците от обявеното извънредно положение, размерът на удължения платен годишен отпуск за педагогическите специалисти, включително директори от всички образователни институции в столичната образователна система, за 2020 г. се увеличава с 10 работни дни. Промяната важи и за педагозите в яслените групи в детските градини, съобщиха от КНСБ.

Над 50 хил. деца учат в дворовете на училищата заради слаби оценки

Промените са в резултат на анекс към Колективния трудов договор (КТД) за системата за образованието в Столичната община, подписан от председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева, от Мая Желязкова от Независимия учителски синдикат към КНСБ, от Милена Мавродиева от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", от кмета на София Йорданка Фандъкова, от Нина Чанева от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и от Асен Александров от Сдружението на директорите в средното образование.

Анексът важи за всички членове на синдикалните и работодателските организации, страни по договора.

В подписания през 2018 г. КТД за образованието в София е предвидено, че размерът на удължения платен годишен отпуск за педагогическите специалисти в столицата е 56 работни дни.

"Трудностите, предизвикани от пандемията с COVID-19, обаче доведоха до изчерпването му и породиха необходимост от увеличаване на размера му", коментират от синдиката.

 
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Павлина Русева 06:34, 02 юли 20

Това не е вярно!!! Новината е представено подвеждащо!! Отпуск и преглед ще получат само служителите в столичните учебни заведения, но в София има доста Професионални гимназии и училища, подчинени на МОН, които не влизат в това изменение. Не е коректно!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама