Джулай морнинг – посрещнахме първото юлско слънце

05:30, 01 юли 20 25 3529 Шрифт:
Редактор:

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция „Джулай морнинг“ символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

„Джулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава „юли“ и от там „Юлско утро“. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали, пише БГНЕС.

Заради епидемичната обстановка в страната вероятно тазгодишната традиция няма да бъде спазена в толкова голям мащаб, но въпреки това на няколко места в страната имаше подготовка. Граждани дори организираха национална акция в подкрепа на по-добро опазване на европейската мрежа „Натура 2000“ в България. Акцията призовава за позитивни послания от първия юлски изгрев.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

Неизменната традиция ще бъде спазена и в Бургас. За целта специална сцена ще има на моста в черноморския град, а публиката ще има възможност да се разположи долу на плажа. Цели 11 рок-банди ще допринесат за доброто настроение на всички. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама