Превръща ли се Китай в най-големия износител на болести в света?

18:00, 30 юни 20 25 2772 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Учени в Китай откриха нов вирус, подобен на свинския грип от 2009 г. Той може да се предава на хора, а за негов основен носител са считани домашните прасета. Първите потвърдени проби на вируса са открити у работници в кланици в Китай.

Изследователите са притеснени, че той може да мутира, да стане леснопредаваем от човек на човек и да доведе до нова епидемия, тъй като сегашните противогрипни ваксини не предпазват от него. Новината от тази сутрин се разпространи мълниеносно по цялото земно кълбо. Светът гледа с ужас към Китай - още води борба с последната болест, тръгнала от азиатската страна, а ето че на хоризонта вече се задава нова опасност.

Защо изглежда така, сякаш новите болести се появяват именно в Китай?

Кое е общото между Covid-19, Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС), Азиатският грип и атипичната пневмония? Всички те са опасни или смъртоносни нови заболявания, които се появяват първо в Китай. Като добавим и някои щамове на птичи грип и свински грип, изглежда, че азиатската страна е нещо като инкубатор за нови болести, откъдето след това плъзват по цял свят и взимат многобройни жертви. Логичният въпрос е защо в Китай вирусите процъфтяват. Отговорът се крие в комбинацията от няколко фактора, които взети заедно правят идеалния коктейл за появата на нови болести.

Население

Китай е най-многолюдната страна в света - на територията й живеят 1,43 млрд. души или близо 19% от световното население. 61% от хората в Китай са ситуирани в градове, затова не е изненада, че именно тук се развиват и едни от най-големите мегаполиси в света. Концентрацията на много хора на едно място е предпоставка за бързото и лесно пренасяне на всякакви болести, ето защо тук вирусите могат да живеят по-дълго скачайки от човек на човек.

Животни

Голяма част от новооткритите вируси имат животински произход, а Китай е местообитание на много и екзотични животни. Нещо повече - характерни за страната са т. нар. животински пазари, където се предлагат животни с всякакъв произход и в различно състояние - от живи до прясно заклани пред очите на клиента. На всичкото отгоре тук не става въпрос само за традиционен добитък - менюто включва още всякакви прилепи, гризачи, змии, насекоми и всевъзможни диви животни. Слабият санитарен контрол и липсата на хигиена по тези места е основната причина да се смята, че първото огнище на Covid-19 е именно пазар за животни.

Начинът на живот

Консумацията на храна от подобни места е залегнала дълбоко в културата на китайците и годишният оборот на тези пазари възлиза на няколко милиарда долара. Смята се дори, че присъствието на подобни "деликатеси" на трапезата е белег за благосъстояние. Китайците обаче използват части от диви животни не само в менюто си, но и в традиционната медицина, изработването на дрехи и аксесоари, козметика, дори религиозни практики. Ето защо интересът към тези пазари е нестихващ, а опитите на властите да наложат ограничения и регламент, засега удрят на камък.

Пътуванията

В епохата на глобализацията и икономическия възход на Китай през последните години пътуванията от и до страната рязко са се увеличили. Едва ли има туристическа дестинация, която да не е окупирана от тълпи китайски туристи с фотоапарати. От друга страна интересът към Китай за бизнес и туризъм също бележи ръст - и страната вече е сред водещите дестинации за пътуване. Непрекъснатият пътникопоток на практика отваря вратите към света за всеки вирус и само за дни и седмици нови и нови огнища на заболяването могат да се появят и на другия край на Земята. Това вече го видяхме на практика.

Мълчанието

След избухването на пандемията от Covid-19 eдна от най-големите критики към китайските власти бе, че дълго са укривали информация за новия вирус и затова не са успели да овладеят разпространението му. Нещо повече - лекарите, които са открили новия вирус, са били цензурирани и заплашвани, заради опитите им да "разпространяват слухове". С нежеланието им да разкрият пред собственото си население и пред света мащабите на заразата с коронавирус управляващите в Китай омаловажиха опасността от болестта, но така всъщност увеличиха щетите от нея.

Какви са рисковете Китай да се превърне в развъдник за нови болести?

Появата на нова болест е тест за функционирането на страните и икономиките. Само за няколко месеца коронавирусът превзе света, блокира ежедневието ни и прекъсна връзките между държавите, в резултат на това икономиката се срина с невиждани размери.

Щетите от кризата тепърва ще се изчисляват, но едно e ясно - ако нещо не се промени, историята ще се повтори. Повече прозрачност, международно сътрудничество и ограничаване на част от факторите, които могат да предизвикат нова световна пандемия - всичко това е в ръцете на китайските власти. В противен случай ни чака нова порция от дезинформацията, теории на конспирациите и закъснели мерки, цената на които плащаме в животи.

След новината от тази сутрин всички погледи отново са вперени в Китай - с тих ужас и надежда, че историята с Covid-19 няма да се повтори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама