Южният полюс се затопля по-бързо от останалите части на света

12:20, 30 юни 20 / Свят 25 1202 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Южният полюс се е затоплил над три пъти повече от останалата част от света през предишните три десетилетия, съобщиха ДПА и БНР, позовавайки се на новозеландски учени.

Температурата на Южния полюс се е повишила приблизително с 1,8 градуса по Целзий през предишните 30 години, което е повече от три пъти над средното за света. Това установи екип от университета на Виктория в Нова Зеландия. Резултатите от изследването са публикувани в списание "Нейчър клаймит чейндж".

Резултатите оспорват разпространеното схващане сред специалистите, че Южният полюс е защитен от затоплянето. Данните показват, че повишаването на средната температура е свързано с естествените климатични промени в тропиците, каза ръководителят на изследването Кайл Клем.

Изглежда, че по-топлите температури на морската повърхност в тропиците са засилили циклоните в Южния Атлантически океан и това е улеснило топлия и влажен въздух да се движи към вътрешността на Антарктида.

"Това показва колко тясно свързан е климатът на Антарктида с непостоянния климат в тропиците", обясни Клем.

Хората също имат роля, но е трудно да се определи каква част от затоплянето може да се дължи на увеличените емисии от парникови газове. Човешкият принос може да е отговорен за затопляне от около 1 градус по Целзий през трите десетилетия според климатичните модели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама