Радев: Белоградчик винаги е бил символ на българската твърдина

20:36, 29 юни 20 / Политика 25 3549 Шрифт:
Редактор:

Убеден съм в бъдещето на Община Белоградчик, защото той винаги е бил  символ на българска твърдина, отстоявала свободата и независимостта на родината през вековете. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Белоградчик по случай празника на града – Петровден.

Държавният глава подчерта, че гражданите на Северозапада дори в този труден за страната ни момент, вдъхват пример на всички българи, защото с достойнство, твърдост, висок дух и сплотеност продължават да градят настоящето и бъдещето на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

По думите на президента гражданите на Белоградчик днес се сблъскват с проблеми, характерни за много българи - липса на достатъчно средства за благоустройство, работни места, на перспектива за младите хора.

„Затова приветствам усилията на общинското ръководство за повече инвестиции, за проекти за развитие и разкриването на предприятия, така че хората да не разчитат на помощи и да печелят с достойнство от труда си“, заяви президентът.

В рамките на тържественото честване на празника на града президентът връчи грамоти за отличен успех на петима зрелостници от випуск 2020-а на СУ „Христо Ботев“. Грамота за активно участие в културния живот на училището и за спортни успехи получи Вержиния Малинова, която е сред младежите, подкрепени в рамките на благотворителната инициатива  на държавния глава „Подкрепи една мечта“.

Заедно с Вержиния, получила миналата есен стипендия за отличния си успех в 11-и клас, държавният глава обяви началото на дарителската кампания на „Подкрепи една мечта“ за 2020-а година.

„Искам да призова всички щедри българи да подкрепяме и да мислим заедно за прекрасните деца на България. Те имат нужда от увереност, че всички в нашето общество сме голямо семейство и подкрепяме нашето бъдеще“, заяви държавният глава.

Президентът се запозна и с членовете на футболния отбор на Вержиния. На младите спортисти държавният глава подари топка и покани също да се включат в инициативата „Спортувай с президента“.

По-рано в Белоградчик президентът и кметът на града Борис Николов откриха паметник на командира на 15-и пехотен Ломски полк Стефан Илиев, загинал геройски за освобождението и националното обединение на България в сраженията при Червената стена през пролетта на 1917 г. по време на Първата световна война.

„Историята на Белоградчик е свързана със славния 15-и пехотен Ломски полк. Където и да е бил призван от родината този полк, винаги е отстоявал българската храброст, достойнство и чест в тежки неравни битки, във всички войни след нашето Освобождение“, изтъкна Румен Радев. „Особено днес, когато живеем в предизвикателни времена е изключително важно да имаме примера на полк. Стефан Илиев, че командирът и лидерът води най-вече с личен пример“, заяви Румен Радев. По думите му, най-голямата отплата за българските герои е не само да не ги забравяме, но да може децата ни да имат пред себе си техния светъл пример.

Радев не бърза да отстранява съветника си Узунов

В Белоградчик държавният глава поднесе цветя пред паметника на Димитър Списаревски.

По-рано днес Румен Радев посети предприятие, специализирано в производството на компоненти  за железопътни спирачни системи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама