СЗО: Най-лошото тепърва предстои

19:57, 29 юни 20 25 3312 Шрифт:
Редактор:

Шест месеца след избухването на новия коронавирус, пандемията все още не е приключила, заяви в понеделник Световната здравна организация, като предупреди, че "най-лошото тепърва предстои", съобщи АФП.

Когато броя на смъртните случаи надмина 500 000, а броят на потвърдените инфекции надхвърли 10 милиона, СЗО заяви, че е моментът да се поднови в борбата за спасяване на живота, съобщава БГНЕС.

"Преди шест месеца никой от нас не можеше да си представи как светът ни - и животът ни - ще бъдат хвърлени в смут от този нов вирус", каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуален брифинг.

"Ние всички искаме това да приключи. Всички искаме да продължим с живота си. Но тежката реалност е, че това дори не е близо до свършване."

„Въпреки че много държави постигнаха известен напредък, в световен мащаб пандемията всъщност се ускорява.

Ще ни трябват още по-големи запаси на устойчивост, търпение, смирение и щедрост през следващите месеци. Вече сме загубили толкова много, но не можем да загубим надежда."

Тедрос каза още, че пандемията е извела наяве най-доброто и най-лошото от човечество, цитирайки актове на доброта и солидарност, но също така и дезинформация и политизиране на вируса.

Бунтът на маските и глупализацията на човечеството

В атмосфера на глобално политическо разделение и фрактури на национално ниво "най-лошото тепърва предстои. Съжалявам, че го казвам", каза той.

"С този вид среда и състояние се страхуваме от най-лошото."

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама