Социалните партньори единни мярката „60/40“ да действа до края на септември

14:22, 29 юни 20 / Политика 25 1395 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно подкрепиха проекторешението на Министерски съвет за изплащането на средствата по мярката „60/40“.

За всеки работник или служител ще се предоставят средства в размер на 60 на сто от осигурителния доход за месец май и 60 на сто от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца, в период от 1 юли до 30 септември“, заяви вицепремиерът Марияна Николова, цитирана от БГНЕС.

"През последните три седмици имаме нарастваща тенденция – повече хора намират, отколкото губят работа", заяви социалният министър Деница Сачева. Според статистиката около 2 хиляди души средно на ден се сдобиват с ново работно място.

До момента, по настоящия дизайн на мярката "60/40", са изплатени средства в размер на 114,7 млн. лева. С тях е запазена заетостта на около 150 хил. души. 

Надяваме се от месец септември да започне бавно възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверенията, че ако това не се случи, а икономиката не започне да се възстановява, ще се помисли за удължаване, както и по-ясно таргетиране на засегнатите сектори“, заяви Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Добър е резултатът към момента и смятам, че си заслужава добра дума да кажем за тези, които са го готвили. Дали ще постигнем целта - около 300 хил. лица да запазят своята заетост, предстои да видим в следващите няколко месеца“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Постановлението трябва да бъде окончателно одобрено на следващото заседание на Министерски съвет и да влезе в сила от 1 юли. Изплащането на средствата в размер на около 500 млн. лева обаче ще започне едва след положително решение на ЕК.

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама