Карабашлиев: Живеем в едно от срамните времена на България

12:39, 29 юни 20 / Култура 25 2637 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Живеем в едно от срамните времена на България. Така писателят Захари Карабашлиев описа ситуацията у нас в момента.

В свой пост във Facebook той написа:

„Знам, че от мен най-малко се очакват песимистични послания, но това е такова. Изисква се голяма самодисциплина да потискам всичко, което мисля за моралното свлачище, върху което сме принудени да се задържаме пряко сили повечето що-годе нормални хора в България... за тази ценностна хавра. Не че мнозинството тук сме без кусури, пази боже! Но след цялата тази свинщина от последните седмици, която дори не мисля да споменавам тук, ще кажа това: живеем в едно от срамните времена на България.

Захари Карабашлиев: Не е вярно, че българите не четат

Срамни не толкова за “тая повилняла сбир от вълци и кози…” (Яворов, “Родина”), а за тези от нас, хора на словото, интелектуалци, общественици, които уж имаме какво да кажем и имаме трибуната да го кажем без да ни пратят в Белене, но мълчим и сумтим по най-важни теми, защото те не ни засягат пряко. Е, мълчете достатъчно дълго и ще Ни засегнат. Един по един.

В случай, че не сте го разбрали - злото настъпва. И дори не се бори с нас, защото ние не се борим с него. А и защото се е мултиплицирало на всяко ниво, ерозирало е най-фундаментални човешки устои, а и вирее в метастази там, където доброто бездейства. Вазов е прозрял силата му отдавна: “по-зло от оръжие стои в нашта власт - Апатията!” Познато, нали? Апатията.

И ако трябва да завърша с някакво възможно решение, то може би е: всеки е способен да направи своя избор злото да не властва чрез него. Това е. Хубава седмица“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама