Откриват бюст-паметник на проф. Божидар Димитров в Созопол

07:50, 01 юли 20 / Култура 25 1278 Шрифт:
Биляна Иванова

В Созопол ще бъде открит бюст-паметник на проф. Божидар Димитров. Събитието се организира по повод  втората годишнина от кончината му и ще се проведе във фоайето на  Археологически музей - Созопол. В музея ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ под надслов „Той живя за България”, която беше представена миналата година в музея.

Снимка: НИМ

Бюст- паметникът ще бъде открит от кмета на Созопол Тихомир Янакиев и е дарение от Турхут Исмаил - личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев, съобщиха от НИМ.

Божидар Димитров е роден в Созопол. Отдава живота си на общонационалната кауза за популяризирането на българската история и християнските ценности, но в своята същност остава неразривно свързан с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009 г. проф. Димитров е удостоен със званието почетен гражданин на Созопол. В негова памет, с решение на Общински съвет, една от улиците в центъра на Стария град и Археологически музей - Созопол носят неговото име. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.