Таксиджиите искат 3 пъти по-висока първоначална такса

11:25, 29 юни 20 25 1502 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Таксиметровият бранш настоява първоначалната такса на услугата да бъде три пъти по-висока спрямо сегашната. Според наредбите на транспортното министерство тя е до 150% от минималната тарифа за километър пробег, съобщи bTV.

Към момента за София минималната дневна тарифа е 77 ст., а нощната – 88 ст. Цените засега обаче остават същите.

Според бранша от 2012 г. няма корекция на таксите и тарифите. По думите на шофьорите когато има твърда първоначална такса, равна на три пъти минималната тарифа, ще се реши проблемът с дъмпинга. Ще се намали и броят на отказаните къси курсове.


Снимка: БГНЕС

Общинският съветник и председател на Комисията по транспорта към Столична община Карлос Контрера обясни, че първоначалната такса трябва да бъде изяснена с транспортното министерство. Той изтъкна, че Общинският съвет е компетентен по отношение на цената на километър пробег. По думите му не е уместно да се искат по-високи цени покрай ситуацията с коронавируса. „Все пак това е решение на бранша“, коментира общинският съветник.

Таксиметровият бранш в София се освобождава от някои такси до края на 2021 г.

Миналата седмица Общинският съвет гласува да отпаднат таксите за издаване на разрешителните за една година и половина напред. По думите на Контрера това е била единствената правна възможност да се подкрепи браншът.

А таксиметровите шофьори заявиха, че до 31 октомври е законовият срок да се гласува алтернативния данък за следващата година. По закон той е между 300 и 1000 лв., като те ще настояват да е 300 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама