Доц. Кунчев: Избързахме с отварянето на стадионите и нощните заведения

19:30, 28 юни 20 25 2209 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Моето лично мнение е, че избързахме с разхлабването на мерките с две стъпки - нощните заведенията и спорта. Ако не бяхме го направили, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

112 новозаразени с COVID-19 у нас, огнище във вагоноремонтен завод в Септември

По думите му все пак страната е далеч от т.нар. "шведски модел", въпреки увеличението в броя на регистрираните случаи за последните дни. "В България имаме по 22 болни на 100 000 души, докато в Швеция съотношението е 168 заразени с коронавирус на всеки 100 000 жители на страната", коментира той.

"Последните три дни ми се наложи да спра няколко огромни събития с по 3 хил. души - рокерски събор и Празника на черешата. Където има повече хора, има и повече заразени", добави Кунчев.

Майкa и три деца от столична детска градина са заразени с COVID-19

Държавният здравен инспектор уточни, че по броя на заразените в последните дни може да се каже, че страната се намира в пика на епидемията. Той каза още, че това се дължи на събирането на хора и комуникацията между тях.

"Мен ме плаши огромният оптимизъм, който виждам навсякъде около себе си. Много хора решиха, че са им омръзнали забраните", каза Кунчев, но бе категоричен, че сега не трябва да се връщат мерките, които бяха налагани през априлския пик като блокирането на цели населени места, което има роля в спирането на разпространението на коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама