Двама от тримата задържани началници от ГДБОП остават в ареста

18:55, 28 юни 20 25 2955 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Специализираният наказателен съд остави в ареста двамата началници от ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков, уличени за участие в организирана престъпна група, като взе за тях мярка "задържане под стража", с мотивът, че има опасност да извършат престъпления навън, както и обосновано предположение, че са автори на престъпленията, в които са обвинени.

Безпрецедентно разкрихме корупция на най-високи нива на служители. Престъпната група е действала от началото на 2017-та година." Това обяви по време на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Чрез предоставянето на предварителна информация са били прекратявани редица производства. Участниците в групата са 4, като двама от тях заемат висши ръководни длъжности, добави Милева. Ще се проверява и времето назад, защото се твърди, че престъпната група е активна още от 2014-а година.

Снимка: БГНЕС

Стефан Банков, директорър на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, заяви, че има обосновано предположение, че съществува връзка между голямото количество открит кокаин в София преди месец. с участието на ръководни служители на ГДБОП. 

Банков заяви, че работата по операцията е била много трудна и никога досега не се е срещал с такава наглост. Той обясни, че единият служител е създавал проблеми на престъпния ъндърграунд, а другият се е виждал с тях за подкупите. Днес са били депозирани и допълнителни материали в Специализираната прокуратура.
Разбитата група е давала "изпреварваща информация за акции, насочени към ОПГ". Искали са суми между 5 и 10 хиляди лева, а акциите са насочвани към конкуренти в ъндърграунда.


Едно от лицата е задържано с подкуп в момента на получаването му и са му повдигнати 2 обвинения - за искане на подкуп (12.06) и получването му (25.06). Наказуаемостта на деянието включва от 3 до 10 години затвор, глоба и лишаване от права.

Освободиха от длъжност зам.-главния секретар на МВР и директора на ГДБОП

Тe ca уличeни зa пoлучaвaнe нa пoдкупи и чaдър нaд дилъри. Cрeд зaдържaнитe ca Цвeтaн Пaнкoв - нaчaлник нa oтдeл „Прoтивoдeйcтвиe нa нaркoтрaфикa и рaзпрocтрaнeниe нa нaркoтици” в ГДБOП и Кирил Вaнкoв, кoйтo e шeф нa ceктoр в cъщия oтдeл.

Прокуратурата и МВР дадоха брифинг днес от 11:00 часа по повод неутрализирането на Организирана престъпна група (ОПГ) с участието на ръководни служители в ГДБОП. В брифинга участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, наблюдаващият досъдебното производство прокурор Георги Николов и директорът на Дирекция “Вътрешна сигурност“ на МВР. 

!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама