Искат "строга изолация" за 700-те българи в Мондрагоне

15:44, 26 юни 20 / Свят 25 1675 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Губернаторът на региона Южна Кампания в Италия настоя всичките около 700 българи от ромски произход, които живеят в комплекс в град Мондрагоне, да бъдат поставени в пълна изолация за 15 дни.

"Трябва да останат в домовете си малко повече от две седмици, като дори не излизат за храна - властите ще им доставят хранителни стоки. Комплексът трябва да се държи в "строга изолация", настоя Винченцо Де Лука, цитиран от Асошиейтед прес и БНТ.

"Бях ли ясен? Мисля, че говоря ясно. Никой не напуска и никой не влиза в апартаментите", каза той.

До момента потвърдените случаи на коронавирус сред общността там са около 50.

В четвъртък десетки наши сънародници, които работят и живеят в Мондрагоне, занимаващи се предимно с нискоквалифициран труд, изпълниха улиците на квартала в знак на протест срещу опитите на здравните власти да им наложат домашна карантина, като по този начин се опитат да ограничат заразата. Полицията успя да спре голяма част от опитващите се да излязат от забранената им зона, при сблъсъците даже бе ранен полицаи. Сънародниците ни бяха изтикани от карабинерите в домовете им, но разправиите не спряха, като от балконите заваляха камъни, столове и маси срещу униформените. Вътрешният министър Лучана Ламорджезе изпрати допълнителен контингент от представители на реда, както и от армията, за да усмири ситуацията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От началото на пандемията в Южна Кампания са регистрирани близо 4660 случая на COVID-19 и 431 починали от заразата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама