Къде е най-лесно да се заразите с коронавирус в скала от 1 до 10

13:35, 26 юни 20 25 5502 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Американското издание Milve анкетира здравни експерти, които оценяват степента на риск от заразяване с коронавирус. Най-рискованите места получават оценка 10, най-малко рискованите – 1, съобщи dir.bg

Навсякъде, където се събират тълпи от хора, без стратегии за намаляване на риска, това е степен на риск 10, категорични са експертите, дори без да посочват конкретни примери.

Степен 9: Барове, концертни зали

След няколко питиета хората започват да се чувстват по-освободени, забравят за предпазните мерки. Освен това не могат да носят маски, когато пият, приближават се плътно и това прави баровете по-рискови от ресторантите. Големите събирания на хора, каквито са концертите, дори да са на открито, могат да бъдат предпоставка за разпространение на вируси. В деветката експерти слагат и градския транспорт, особено ако не се спазват мерките за безопасност - маски и честа дезинфекция.

Степен 8: Стадионите

Също като концертите, на спортните събития на стадиони се събират тълпи от хора. Веселят се, може и да пият алкохол, крещят и пеят, частици слюнка попадат във въздуха, което също улеснява разпространението на вируса.

Фитнес залите. Хората отделят повече секрети от горни дихателни пътища, когато тренират и дишат тежко. Трудно е да тренирате, докато носите маска, а може да бъде също така трудно да се дистанцирате физически, отбелязват експертите.

Църквите - между 8 и 7. Рискът от зараза в храмовете е голям, но може да се намали, ако местата за сядане (не във всички църкви в България например се сяда) са подредени по правилния начин, ако всеки носи маска и се вземат други предпазни мерки.

Степен 7: Училищата

Връх на предизвикателството е да накарате децата да спазват предпазни мерки като да да стоят на разстояние едно от друго, да носят маски и да си мият често ръцете. Затова и в повечето страни бе възприета дистанционната форма на обучение.

Плувните басейни. Плуването в обществен басейн е силно рисково. Според експертите няма начин да го направим безопасно. Маска не може да се носи, голяма е вероятността от струпване на много хора.

Степен 6: Ресторантите

Храненето вътре в ресторант е по-рисковано от яденето на открито заради циркулацията на въздуха. Хората не носят маски, разпространението на вируса сред посетителите е лесно дори да са на два метра разстояние и повече.

Снимка: Pixabay

Детските площадки. Подобно на училищата, експертите изразяват загриженост от детските площадки, защото е трудно да се приложат здравни предпазни мерки по отношение на децата.

Бръснарските и фризьорските салони. Социалното дистанциране в тях е невъзможно. Експерти препоръчват да не се използват сешоари, тъй като те потенциално може да разпространят вируса в помещението.

Киносалоните. Ще трябва да изглеждат по по-различен начин, ако искат да отворят отново с нисък риск: с въведени предпазни мерки като разстояние между местата за сядане, носене на маски и ограничаване на възможността за минаване покрай вече седнали по местата си посетители.

Степен 5: Самолетите

Експертите не са категорични за безопасността по време на полет в самолет по време на пандемия - някои смятат, че рискът е среден, други, че е нисък, трети, че е висок.

Магазини и молове. Магазините са по-напред по отношение на спазването на социална дистанция, особено по-големите (супермаркетите). В днешно време е по-добре да се посещават големите магазини, а не малките и затворените пространства на пазарите. Ако всички служители и посетители носят маски и ръкавици, рискът е по-малък.

Плажовете. При тях рискът също варира. Плажът е с нисък риск за разпространение на вируса, ако не е претъпкан и хората поддържат дистанция.

Степен 4: Стоматологичните кабинети

Лекарите по дентална медицина вече носят маски и шлемове, за да се предпазят. Някои експерти предупреждават: почистването на зъбите аерозолизира това, което е в устата на пациента. Ако някой носи вируса (без да знае), този вирус ще се аерозира.

Ходенето из голям град. Разходката в центъра на града носи по-нисък риск, тъй като е на открито и можете да избягвате срещата с хора. Но ако е особено претъпкано на улицата, все пак това може да е проблем. Затова опитайте да избягвате тълпите.

Офисите. За разлика от магазините и ресторантите, офисите са с по-малък риск, защото работодателите могат по-добре да прилагат правилата за дистанциране, дезинфекция и носене на маски.

Болници и лекарски кабинети. И тук има различни експертни мнения. Някои дори класират медицинските заведения като места с най-висока степен на риск заради необходимите средства за защита, времето, което човек прекарва там, като се стреми да поддържа социална дистанция, и струпването на вирусоносители или възможни такива. Съветът е ако можете да отложите отиването на лекар, отложете го. Не ходете просто за профилактичен преглед. 

Откритите тераси на ресторанти и заведения. Просторните открити веранди на ресторантите вече не са лукс, а естествена необходимост. Експертите са единодушни: храненето на открито в ресторант е по-безопасно от яденето вътре. 

Снимка: Pixabay

Степен 3: Къмпинги

Ходенето на къмпинг (семейно), е по-рисковано от това да си останете у дома. Но още по-голям е рискът при големите къмпингарски компании или събиранията на деца и тийнейджъри.

Хотелите. Най-големите рискове при хотелите са при настаняването и когато хората се събират, например на закуска. Вероятно е по-добре да не ходите в ресторанта.

Степен 2: Активността навън

Разходките, бягането, колоезденето по пътеки има нисък риск, защото не се влиза в контакт с много хора. Рискът се увеличава, ако сте с по-голяма група, в която хората са близо един до друг и не се носят маски.

В автомобила и на бензиностанцията. В автомобила рискът е нисък. На теория вирусът може да е останал на дръжката на помпата за зареждане с гориво от предишния клиент, но вирусът се разпространява главно във въздуха чрез близък контакт между хора.

Степен 1: Парковете

Експертите са категорични, че първото място, което е трябвало да бъде отворено, са парковете. Те са най-безопасното място - открито, с възможност за спазване на голяма физическа дистанция.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Eugenearogy 18:52, 14 юли 20

Реставрация на бани с акрил в Mytischah

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама