Кралят от Мърсисайд отново е на трона

15:20, 26 юни 20 / Спорт 25 2671 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

Тази нощ отборът на "Ливърпул" записа историческо постижение, след като се превърна в клуба спечелил титлата от Висшата лига най-рано в историята на първенството по отношение на изиграни мачове. Само преди година мърсисайдци завършиха на точка зад "Манчестър Сити" и се разминаха от счупване на каръка, но пък за сметка на това завоюваха трофея от Шампионската лига за 6-ти път, като по-този показател са най-успешния английски клуб.

Черните дни за "Ливърпул" започват през 1991 година, когато легендарният мениджър на клуба, донесъл последната титла във витрината на клуба, решава да напусне. Кени Далглиш обявява, че напуска клуба и като причина посочва трагедията на Хилзбъро.

Снимка: Туитър

На 15 април 1989 г. в 15:00 часа мърсисайдци се изправят срещу "Нотингам Форест" на Хилзбъро в Шефилд, Англия. Още в шестата минута двубоят е прекратен от главния съдия заради привърженици, които излизат на игрището. Действията на запалянковицте са продиктувани от неописуемо масовото препълване на централния сектор и настъпващото меле. До тази ситуация се стига, тъй като непосредствено преди началото на мача има стотици фенове, които очакват да влязат. Тогава полицията решава да отвори изход “С”. Това действие от страна на органите на реда дава възможност на огромна тълпа да нахлуе на стадиона и да се насочи към централните сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. Освен това, между отделните сектори има здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви, които допълнително помагат за премазването на хората. Вследствие на натиска от настъпващата маса от хора, 94 човека намират смъртта си на стадиона, а двама издъхват по-късно в болницата.

В следващите 13 години след напускането на Далглиш „червените“ печелят общо 7 трофея, но за съжаление нито веднъж не се поздравяват с титла от първа лига, която междувременно през 1992г. е преименувана на Premier League” (Висша лига). В периода между 1991 и 2004 година "Ливърул" успява да спечели ФА Kъп два пъти, Купата на Футболната лига също два пъти, както и Комюнити шилд, Купата на УЕФА и Суперкупата на УЕФА по веднъж.

През тези 30 години от последната титла на Англия, едни от най-големите легенди на английския футбол оставят своята следа в историята на червения клуб от Мърсисайд. Това са Стивън Джордж Джерард, Джеймс Лий Дънкан Карагър, познат на феновете като Джейми Карагър и Майкъл Джеймс Оуен, като последният печели най-престижното индивидуално отличие - „Златната топка“, по време на престоя си в клуба.

Снимка: Туитър

Под ръководството на испанеца Рафаел Бенитез, който поема "Ливърпул" в края на сезон 2003-2004, отборът записва името си със златни букви в историята на Шампионската лига. През 2005 г. светът става свидетел на най-легендарния обрат в историята на турнира, когато Ливърпул прави невъзможното и само за шест минути през второто полувреме наваксва пасив от 3 гола. Между 54-та и 60-та минута на мача Джерад, Шмицер и Шаби Алонсо опъват мрежата зад Нелсон Дида, за да запазят интригата и надеждата на феновете жива. Мачът отива в продължения, а там в герой се превръща полският страж Йежи Дудек, който демонстрира завидна психологическа устойчивост и след няколко точни намеси осигурява триумфа на "Ливърпул".

Снимка: Туитър

След ерата на Бенитез, "Ливърпул" преживява редица от тежки моменти, като дори са на ръба на фалит. 20 години след напускането си Кени Далглиш отново поема клуба и показва, че старата слава не е случайна и печели с „червените“ рекордна 8-ма Купа на лигата. През сезон 2012-2013 легендарният шотландски треньор е освободен и на негово място е назначен Брендън Роджърс, който е на косъм да спечели титлата в Англия през сезон 2013-2014 с "Ливърпул". Тогава „червените“ отбелязват 101 гола в рамките на кампанията и превръщат сезона в най-резултатната кампания за мърсисайдци от сезон 1895-96.

На 8 октомври 2015 година с клуба подписва колоритният бивш треньор  на "Борусия" (Дортмунд) Юрген Клоп, който вече е демоснтрирал многократно умението си да гради отбори, както и интелигентното си отношение към тактическия аспект на играта с коженото кълбо. На 17 октоври 2015 г. Клоп прави дебюта си за най-успешния английски отбор в европа и поставя началото на нова ера за легендарния клуб.

Снимка: Туитър

В рамките на пет години германският тактик изгражда един от най-завършените отбори в световния футбол. Отбор, който напомня на "Байерн"- Мюнхен при Юп Хайнкес, "Реал Мадрид" при Зинедин Зидан, "Барселона" при Джосеп Гуардиола и "Манчестър Юнайтед" при сър Алекс Фъргюсън. През тези 5 сезона "Ливърпул" прави огромна заявка за завръщането си на върха в Англия и Европа, като още през първия си сезон Клоп извежда клуба до два финала, но и двата са загубени, а 2018 г. остава в историята като годината, в която късметът ощетява „червените“ на финала срещу Реал Мадрид в Киев, когато след груби грешки на германския страж Лорис Карус, "Ливърпул" загуби с 1:3. През сезон 2018-2019 мърсисайдци остават втори след "Манчестър Сити" с 97 точки и едва една загуба в първенството, а това е рекорд, тъй като за пръв път се случва на отбор да завърши на второ място с толкова малко загуби. През пролетта на същата година футболната машина на Клоп завоюва титлата от Шампионската лига срещу "Тотнъм", а през есента стартира сезона в Англия със самочувствие и класна игра. Така след 30 години и 51 дни на 26 юни 2020 г. седем кръга преди края на първенството и с разлика от 23 точки пред вториячервените“ от град Ливърпул отново заеха мястото си на върха в Англия и Европа. Сега пред момчетата на Клоп не остава друго, освен да чупят рекорди и да пренаписват съвременната футболна история.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама