Втора актуализация на бюджета заради коронакризата 

09:40, 26 юни 20 / Политика 25 1555 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

С пълно мнозинство депутатите одобриха актуализацията на държавния бюджет. Това е втората актуализация на бюджета за тази година, а причината е разразилата се COVID-криза, с чиито негативни икономически последици държавите от Европейския съюз вече започнаха да се борят.

С промените народните представители увеличиха максималния размер на гаранциите, които държавата може да издава чрез Министерски съвет. Целта – да се включи България в двата общоевропейски инструмента за отговор на последиците от кризата, предаде БГНЕС. 

България ще кандидатства за 500 млн. евро заем по евроинструмент

Подкрепа за законопроекта дойде и от опозицията. Основателно правителството иска съгласието на българския парламент за поемането на допълнителни държавни гаранции, които не бяха предвидени в бюджета, но които произтичат от решения на ЕС от месеците април и май, свързани с преодоляване на тежките икономически последици от проблемите с коронавируса“, заяви депутатът Румен Гечев.

Така изпълнителната власт ще издава допълнителни държавни гаранции, за да се включи страната ни в два финансови инструмента - Паневропейския гаранционен фонд в отговор на COVID-19 в размер 51 млн. евро, както и Европейски инструмент за временна подкрепа с цел смекчаване на рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) в размер до 107 млн. евро.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама